Erhverv

Jokeren var den dyre iPhone X: Apple har solgt 52,2 millioner iPhones

Apple solgte 52,2 millioner iPhones i seneste kvartal, viser nyt regnskab. Det er færre, end analytikerne havde håbet på. Dog er der andre elementer i regnskabet, der får analytikere såvel som investorer til at juble.

Investorernes og analytikernes øjne var rettet mod salget af iPhone X, da Apple med Tim Cook i spidsen offentliggjorde sit kvartalsregnskab tirsdag aften dansk tid. Foto: AP/Marcio Jose Sanchez

Tech-kæmpen Apple solgte færre iPhones, end analytikerne havde ventet. Men ellers er det nye regnskab for 2. kvartal af det skæve regnskabsår 2017/18 gode nyheder.

Den store elefant i rummet har for Apple længe været iPhone X, som er væsentlig dyrere end de smartphones, virksomheden tidligere har sendt på gaden. Samtidig med lanceringen af den nye topmodel sidste år løftede Apple sløret for de to nye modeller, iPhone 8 og iPhone 8 Plus. Analytikere har frygtet, at topmodellen har været for dyr, mens de to 8'ere har været kritiseret for at ligne de tidligere iPhone-versioner.

Ifølge Apples adm. direktør, Tim Cook, går det fremad med salget af topmodellen.

»Kunderne vælger iPhone X i højere grad end nogen anden iPhone hver eneste uge i kvartalet,« siger han i en kommentar til regnskabet.

Apple solgte i det seneste kvartal 52,2 millioner iPhones. Salgstallet skuffede analytikerne. Det gennemsnitlige estimat var ifølge CNN et salg på 53 millioner iPhones. I samme kvartal sidste år langede Apple 50,8 mio. iPhones over disken.

Bortset fra iPhone-salget blev analytikerne positivt overrasket over væksten. Apple formåede at løfte toplinjen med 16 pct. til 61,1 mia. dollars - svarende til ca. 380 mia. kr. Analytikerne havde ventet 15 pct.'s vækst.

Særligt væksten i et bestemt land har været i fokus: Kina. Landet har ifølge Bloomberg været et hovedfokus for Apple-topchefen, siden han tiltrådte i 2011. Skærpet konkurrence fra lokale producenter har været en trussel for Apple og sendte det kinesiske salg ned i det seneste årsregnskab. Men den kinesiske vækst ser ikke ud til at fejle noget nu. Apple opnåede vækst på 21 pct. i Kina i 2. kvartal.

Apple vil forgylde aktionærerne og oplyste i forbindelse med regnskabet, at virksomheden vil øge sit aktietilbagekøbsprogram med yderligere 100 mia. dollars. I løbet af tredje kvartal afslutter Apple det igangværende tilbagekøbsprogram på 210 mia. dollars. Samtidig hævede Apple udbyttet med 16 pct. til 0,73 dollar pr. aktie.

Regnskabstal for Apple:

I mio. dollars 2. kvartal 2017/18 2. kvartal 2016/17
Omsætning 61.137 52.896
Driftsresultat 15.894 14.097
Resultat efter skat 13.822 11.029
Læs også