Erhverv

Har du styr på de nye regler for betalingskort?

Nye regler kan ændre måden, du betaler med kreditkort. Det er værd at undersøge, hvilket kort der er fordelagtigt at betale med, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

3 ud af 4 danskerne brugte i 2017 dankortet som betalingsmiddel. Foto: Klaus Gottfredsen.

Fra årsskiftet blev alle kreditkort i Danmark gebyrfrie ved betaling.

Derfor er det en god idé at overveje, hvilket betalingskort der er mest fordelagtigt, lyder det fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

»Der kan være andre fordele og ulemper ved de enkelte kort, så vi opfordrer forbrugerne til at sætte sig ind i vilkårene, før de handler,« siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jacob Schaumburg-Müller.

De nye regler indebærer, at butikkerne ikke må opkræve kortgebyrer ved betaling med de mest almindelige betalingskort. De må dog stadig opkræve gebyrer på for eksempel firmakort, som er kort udstedt til erhvervslivet og offentlige institutioner.

Dankortet er stadig danskernes foretrukne betalingsmiddel - både på nettet og i fysiske butikker.

Tre ud af fire gange var det dankortet, danskerne havde oppe af lommen, viser en nylig rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Størstedelen af butikkerne i Danmark accepterer i dag mere end én type betalingskort.

»Med kreditkort følger for eksempel en rentefri periode, før betalingen falder, mens andre kort indeholder rabatter på og forsikringer af det produkt, man har købt. Der kan også være årlige gebyrer for at have kortet eller andre omkostninger, som gør det pågældende kort mindre attraktivt,« siger Jacob Schaumburg-Müller.

I 2017 brugte danskerne betalingskort knap 1,9 milliarder gange - 329 gange pr. dansker.

Imens kortforbruget gløder, vinder nye betalingsformer som MobilePay og Apple Pay frem.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har spurgt omkring 1.000 danskere om deres betalingsvaner, hvor ni ud af ti har anvendt mere end én betalingsløsning i løbet af 2017, mens over halvdelen har anvendt tre eller flere.

I forbindelse med de nye regler har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samlet nedenstående råd:

  • Sæt dig ind i vilkårene for dine betalingskort og hold øje med, om der er kommet nye og for dig bedre betalingsløsninger.
  • Hvis du har et Visa-dankort, så kan du vælge, om du betaler med Visa- eller Dankortdelen. Tjek fordele og ulemper herved.
  • Tjek, om der følger forsikringer eller andre goder med, hvis du betaler med et kreditkort
  • Hold øje med, at der ikke uretmæssigt bliver trukket gebyr, når du betaler med betalingskort. Husk dog, at det stadig er lovligt at opkræve gebyrer på for eksempel firmakort.
  • Husk, at når du for eksempel bruger MobilePay, så kan du knytte flere kort dertil
  • Vær opmærksom på, at pengene hæves straks på et debetkort, mens der er en kreditperiode på et kreditkort.

Læs også
Top job