Ambu-topchefer scorer 90 mio. på aktiesalg

Tæt på toppen af kurshop udløst af opjustering har Ambus topledelse solgt aktier i selskabet for lidt mere end 90 mio. kr.

Ambu-topchef Lars Marcher har sammen med finansdirektør Michael Højgaard solgt aktier i selskabet for i alt lidt mere end 90 mio. kr. Foto: Stine Bidstrup

Ambus direktørduo indkasserede i sidste uge et solidt supplement til den faste løn takket være ledelsens ekstremt lukrative aktieoptionsprogram.

Her solgte topchef Lars Marcher og finansdirektør Michael Højgaard aktier med en samlet gevinst på lidt over 90 mio. kr., viser indberetninger til Finanstilsynet.

Aktiesalget er anden gang i 2018, topledelsen casher deres chips ind - i februar hentede Lars Marcher knap 50 mio. kr.

Gevinsten er en del af ledelsens optionsprogrammer, der som Finans har afdækket, har rundet en værdi på ca. 500 mio. kr. for Lars Marcher alene, mens Michael Højgaards optioner er over 150 mio. kr. værd ifølge Finans’ beregninger.

Hvad er et optionsprogram

Ideen med optionsaflønning er at øge direktørernes loyalitet og engagement. Går det godt for virksomheden, går det godt for direktøren.

Optionsprogrammer giver direktøren en ret til at købe eksisterende aktier i virksomheden til en på forhånd fastlagt kurs. Dermed kan direktøren tjene stort på at købe aktier til en lav kurs, på et tidspunkt, hvor kursen er steget.

I modsætning til f.eks. aktieprogrammer har direktøren ingen risiko i et optionsprogram. Hvis kursen falder til under den aftalte pris, kan man afslå tilbuddet om at købe aktierne, og så vil man stadig have sin faste løn.

Sidste uges salg kom efter en markant kursstigning, efter Ambu udsendte et halvårsregnskab, der bød på en opjustering.

Det lykkes således direktørduoen at sælge tilsammen 500.000 aktier til noget nær rekordkurs, inden aktien efterfølgende er dykket en smule.

Lars Marcher har ikke ønsket at kommentere optionsprogrammerne, men han oplyser, at det aktuelle aktiesalg skulle finde sted inden for få måneder, hvor vinduet for aktiesalget var åbent.

Størrelsen af medicokoncernens aktieoptionsprogrammer til direktionen er for nylig kommet under skarp kritik fra både CBS-professor Ken L. Bechmann og pensionskæmpen ATP.

»Vi er opmærksomme på, at der er optionsprogrammer - ovenikøbet komplekse programmer og flere programmer. Vi foretrækker aktieprogrammer og mindre komplekse programmer. Det gør vi, fordi optionsprogrammer kan blive meget store, som de også er blevet i dette tilfælde,« lød det fra ATP’s underdirektør for danske aktier, Claus Berner Møller, der samtidige understregede, at Ambu har præsteret »fremragende resultater.«

Bestyrelsformand i Ambu Jens Bager har ikke ønsket at kommentere den kritik.

Men så sent som i december 2017 valgte bestyrelsen at tildele Ambu-ledelsen to nye aktieoptionsprogrammer.

Det ene var et program til ledelsen, mens det andet var et ekstraordinært program kun til direktionen, som kan blive belønnet, hvis de lykkes med selskabets 2020-strategi.

Hvor meget de to nye programmer bliver værd, afhænger selv sagt af, hvordan aktiekursen udvikler sig i de kommende år.

Men størrelsen af programmerne understreges ved, at Ambu i løbet af foråret har købt aktier for 493 mio. kr. for at afdække optionsprogrammerne.

Ambu-aktien har gennem de seneste fem år været blandt de absolut stærkeste i det europæiske Stoxx 600-indeks.

På fem år er aktien steget med over 1.900 pct. - men dog ikke uden skepsis.

Ambu, der handler til over 25 gange egenkapitalen og mere end 140 gange overskuddet, har nemlig også været et markant mål for short sælgere.

Læs også