Ejendomskoncern kan score milliardstort skattefradrag for underskud, den aldrig har haft
Gefion Group vil kunne trække 1,7 mia. kr. fra i skat i kommende års overskud, hvis virksomhedens købstilbud på Neurosearch går igennem.
Ejendomskoncernen Gefion Group er i færd med at sikre sig et gigantisk skattefradrag på 1,7 mia. kr. for underskud, som virksomheden aldrig har haft.
Fradraget er fuldt lovlig, men flere eksperter mener, at det er i strid med de politiske intentioner, og både SF og DF vil have det stoppet.
Gefion Group får milliardfradraget, hvis virksomhedens købstilbud på aktierne i resterne af Neurosearch bliver accepteret af det tidligere biotek-selskabs aktionærer.
Neurosearch er stadig børsnoteret, men virksomheden indstillede for flere år siden sine aktiviteter, og i april anbefalede bestyrelsen at likvidere selskabet, så kassebeholdningen kunne udbetales til aktionærerne.
Men få dage inden aktionærerne skulle stemme om forslaget på generalforsamlingen den 30. april, kom Gefion på banen og tilbød at købe aktierne til kurs 4, svarende til en samlet købspris på 98 mio. kr.
Nu afventer aktionærerne et formelt tilbudsdokument, inden de skal tage stilling til, om de vil takke ja til tilbuddet.
Ved udgangen af 2017 havde Neurosearch 74 mio. kr. i banken, men har gennem årene tabt så mange penge, at en ny ejer kan skyde ny aktivitet ind og trække gamle underskud for samlet 1,7 mia. kr. fra i skat i kommende års overskud.
Og det er præcis det, som Gefion har tænkt sig, bekræfter ejendomskoncernens direktør, Thomas Færch.
Han siger dog, at skattefradraget ikke spiller nogen rolle for Gefions interesse i Neurosearch, og at købet skal først og fremmest sikre Gefion en genvej til børsen.
I sidste uge reagerede flere politiske partier voldsomt på, at børskandidaten Netcompany har trukket 288 mio. kr. fra i skat for gamle underskud opbygget hos konkurrenten Tieto, og nu erklærer skatteminister Karsten Lauritzen (V) sig enig i, at kan være behov for at undersøge, om skattereglerne er gode nok:
»Derfor har jeg bedt mit ministerium om en vurdering af, om der er noget, vi skal indrette anderledes. Så kan vi på den baggrund tage stilling til, om vi skal stramme op nogle steder,« oplyser han til Finans.