Erhverv

Vil du også have penge tilbage fra DR? Så skal du reagere nu

Skatteministeriet har afvist at suspendere forældelsesfrister over for alle andre end dem, der deltager i et søgsmål om mulig ulovlig moms på licensregningen.

DRESLING JENS

Over to millioner danske husstande risikerer at måtte vinke farvel til tusindvis af kroner, hvis et kommende søgsmål fastslår, at DR's opkrævning af moms på licens-regningen er ulovlig.

Skatteministeriet har nemlig afvist at suspendere forældelsesfristerne for alle andre end dem, der deltager i retssagerne.

Dermed kan staten undgå at betale milliarder af kroner tilbage, og det vækker kritik fra de advokater, der er involveret i retssagerne.

Peter Lunau Larsen fra DLA Piper kalder det et retssikkerhedsmæssigt problem:

»Det bør ikke være sådan, at kun de, der tilfældigvis får tilmeldt sig gruppesøgsmålet, kan få penge tilbage,« siger han.

DLA Piper står bag et af mindst tre søgsmål, som blev rejst sidste år, efter at en stribe eksperter på Finans.dk sidste år vurderede, at DR opkræver ulovlig moms på licensen.

Hver husstand betaler sædvanligvis omkring 500 kr. om året i moms på licensen, svarende til en samlet opkrævning af licensmoms i DR på cirka 1 mia. kr om året.

Hvis domstolene er enige i, at momsen er ulovlig, vil sagsøgerne kunne kræve den tilbagebetalt i mindst tre år og måske helt op til ti år gældende fra sagens anlæggelse i 2017 - plus efterfølgende år.

Men for alle andre skal de tre eller ti års tilbagebetaling regnes fra den dag, retssagerne er afgjort.

Da regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet af afskaffe licensen til fordel for en skattefinansieret model, kan resultatet blive, at der slet ikke bliver noget tilbagebetalingskrav for staten.

DLA Piper opfordrede fredag Skatteministeriet til suspendere forældelsesfristerne for alle licensbetalere i Danmark, men det har ministeriet allerede afvist en gang over for advokatfirmaet Plesner, der står bag et andet søgsmål.

»Det har de (ministeriet, red.) desværre fastholdt,« oplyser advokat og managing partner i Plesner, Tom Kári Kristjansson.

Hos Plesner har et hemmeligt antal tusinder tilmeldt sig søgsmålet, mens DLA Piper har fået 32.000 tilmeldinger på www.kraevlicensmomstilbage.dk, efter at firmaet fik fri proces til at føre et gruppesøgsmål.

Sidste frist for tilmelding er 13. juni 2018.

Ifølge DR er der omkring 2,4 mio. licensbetalere i Danmark.

Skatteministeriet eller skatteminister Karsten Lauritzen har ingen kommentarer.

Opdatering 13/6 2018: Jyllands-Posten/Finans modtager en del henvendelser fra læsere, der ikke kan tilmelde sig søgsmålet. DLA Piper oplyser på Facebook, at en server er nede på grund af ekstraordinært mange tilmeldinger. Læs mere her.

Læs også