Erhverv

Karsten Dybvad: Vi skal tage et meget større ansvar for at sikre flere faglærte

Dansk erhvervsliv har ikke været gode nok til at uddanne tilstrækkeligt med faglært arbejdskraft, og derfor er det virksomhedernes eget ansvar, at de nu mangler faglærte. De skal tage flere lærlinge, lyder det fra DI-topchef Karsten Dybvad.

Artiklens øverste billede
DI's adm. direktør, Karsten Dybvad, vil have medlemsvirksomhederne til at gøre meget mere for at uddanne fremtidens arbejdskraft. Foto: Polfoto/Mads Nissen

Dansk erhvervsliv har svigtet sin opgave med at sikre nok faglært arbejdskraft. Og nu er det virksomhedernes ansvar at få rettet op på miseren. 

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding fra topchefen for landet største erhvervsorganisation, DI-topchef Karsten Dybvad.

I et opsigtsvækkende interview med Finans giver han en kontant opsang til de over 10.000 medlemsvirksomheder og resten af dansk erhvervsliv, og han kræver nu, at virksomhederne strammer op og får opgaven løst.

Dermed lægger han afstand til tidligere tiders retorik fra arbejdsgiverne om, at ansvaret i høj grad ligger på de unges skuldre; at de unge skal søge bredere, være mere mobile og blive bedre til at stå op om morgenen.

Det kan godt være, at det er svært at få fat i de unge, men det nytter ikke noget at give op. Særligt ikke, når man kan se behovet.«

Karsten Dybvad, adm. direktør i DI

»Faglært arbejdskraft er en opgave og et ansvar, der hviler på virksomhedernes skuldre, for det er så sandelig også dem, der får glæden. Og den opgave har vi ikke været gode nok til at løfte, og derfor mangler vi i dag faglærte. Det kan godt være, at det er svært at få fat i de unge, men det nytter ikke noget at give op. Særligt ikke, når man kan se behovet,« siger Karsten Dybvad.

Derfor har DI, der igennem årene har stået bag adskillige kampagner, der skulle får medlemmerne til at tage flere unge, netop sendt et brev til samtlige direktører i medlemskredsen med en meget direkte opfordring om, at virksomhederne tager flere lærlinge.

»Hele ideen er, at vi skal levere 500 ekstra lærepladser i år for at leve op til delmålet i trepartsaftalen, så vi har skrevet konkrete mål for den enkelte virksomhed i brevet,« siger han.

Hos LO, der er hovedorganisation for 800.000 lønmodtagere, er formand Lizette Risgaard glad for DI’s udmelding.

»Jeg har stor respekt for, at DI forsøger noget, og jeg vil rigtig gerne have, at Karsten Dybvad får hul igennem, så vi kan se, om målene fra trepartsaftalen virker. Virksomhederne skal i hvert fald til at sadle om, hvis vi ikke fortsat skal mangle et hav af faglærte,« siger LO-formand Lizette Risgaard med henvisning til aftalen fra august 2016, som fastslår, at virksomhederne inden udgangen af 2018 skal have etableret 2.100 ekstra praktikpladser.

Også Dansk Metals formand, Claus Jensen, der også er hovedforhandler på industriens overenskomst, er tilfreds med de nye signaler.

»Det er klogt. Der er ingen tvivl om, at DI har gjort rigtig meget, bl.a. ringet til 1.000 virksomheder, men det lader ikke til, at medlemmerne indtil nu har lyttet efter. Der er helt klart brug for en ny kultur, også hos de unge, men især hos virksomhederne om at tage flere, hvis de vil have faglærte i fremtiden,« siger Claus Jensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.