Erhverv

Danskerne vil have hjælp til rygestop og vægttab på arbejdspladsen

Arbejdspladsen skal tage ansvar for medarbejdernes ve og vel, mener hver tredje i ny undersøgelse.

36 pct. erklærer sig 'Helt enig' eller 'Enig' i spørgsmålet om, hvorvidt arbejdspladsen skal hjælpe medarbejderne med rygestopkurser. 
Foto: Thomas Borberg. Foto: Thomas Borberg

Fysisk aktivitet, kostrådgivning og hjælp til rygestoppet skal findes på arbejdspladsen. Det ønsker mere end hver tredje adspurgte dansker sig, viser en ny undersøgelse fra Epinion for Skandia.

36 pct. af de adspurgte erklærer sig ’helt enig’ eller ’enig’ i spørgsmålet om, hvorvidt en arbejdsplads bør tage ansvar for at hjælpe medarbejderne med rygestop.

Samtidig svarer 33 pct., at de er enige i, at en arbejdsplads gennem bl.a. tilbud om fysisk aktivitet og kostprogrammer bør hjælpe overvægtige medarbejdere i at tabe sig.

Ifølge fremtidsforsker Anne Skare Nielsen er resultatet af undersøgelsen et billede på en ændring, der er sket i forholdet mellem job og fritid.

»Langt de fleste moderne arbejdspladser har ikke længere en grundlæggende konflikt mellem arbejdsgiver og arbejdsmodtager. Derfor er det helt naturligt, at vi stiller nye og anderledes krav, der ikke bare handler om tid og penge, men om trivsel og livskvalitet. Mange medarbejdere føler desuden, at de har plus på karmakontoen. Virksomhederne får lov til at suge på dem i deres fritid og bør derfor gengælde med interesse og omsorg gennem f.eks. rygestopkurser og hjælp til vægttab,« siger hun.

Anne Skare Nielsen spår, at tendensen vil blive stærkere over de næste par år.

»Arbejdspladsen er stadig det sted, hvor vi bliver udsat for faste rammer og disciplin. Det er bare nemmere at møde ind på arbejde sammen med de andre og træne nye gode vaner i stedet for at være overladt til os selv og falde i det franske hotdoghul kl. 5 om eftermiddagen,« siger hun.

Ifølge undersøgelsen er hjælp til rygestop allerede en realitet på 19 pct. af de adspurgtes arbejdsplads, og mulighed for fysisk aktivitet i arbejdstiden foregår på 13 pct. af de adspurgtes arbejde.

Undersøgelsen fra Epinion er bygget på svar fra 1200 erhvervsaktive danskere, der har besvaret spørgsmål om deres holdning til sundhed på arbejdspladsen.

Danmark, Sverige, Tyskland, Frankrig, Scwheiz, italien, spanien, grækenland, ungarn, ukraine, belgien, vietnam, brasilien, usa, polen,

Læs også
Top job