Erhverv

Tusindvis af firmaer overskrider frist - og det er ofte skidt

Der er langt flere økonomiske vanskeligheder i virksomheder, der afleverer regnskab for sent, viser en ny analyse.

Motionsapp'en Endomondo fik for nylig drøje hug af en revisor. Foto: Anders Rye Skjoldjensen

For omkring en måned siden, den 31. maj, havde 175.000 danske virksomheder frist for at aflevere årsregnskab.

To uger efter fristen manglede 17.000 af virksomhederne fortsat at aflevere, og det er ofte et faresignal, at et selskab afleverer regnskab mere end 14 dage efter fristen.

Sådan er reglerne
  • Et selskaber har som hovedregel en frist på fem måneder fra regnskabsårets afslutning til at indlevere regnskab til Erhvervsstyrelsen. Børsnoterede selskaber har dog kun fire måneder til at indberette
  • Hvis selskaber ikke indberetter til tiden, risiskerer de bøder og i sidste ende en tvangsopløsning
  • En tvangsopløsning sker typisk halvandet år efter, regnskabet skulle være indleveret

Det mener Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i Danske Revisorer, der sammen med kreditvurderingsbureauet Experian har lavet en stor analyse på årsregnskaber indleveret i 2017.

»Der er god grund til at være opmærksom på, om et selskab har afleveret sit regnskab for sent. Tager vi udgangspunkt i de selskaber, som sidste år afleverede mere end 14 dage for sent, kan vi se, at de typisk har en højere risikovurdering og flere anmærkninger fra revisor. Det bør leverandører og långivere være opmærksomme på,« siger han.

Finans har de seneste uger skrevet om profilerede danske virksomheder som motionsapp’en Endomondo og cykelkoncernen Virtu Cycling Group, der begge afleverede regnskab for sent og havde millionunderskud.

Endomondo tilmed med flere revisionsanmærkninger. Det samme gør sig gældende for fire af Stadil-familiens selskaber, der har afleveret regnskab for sent og fået den sjældne afkræftende konklusion fra revisoren.

Ifølge Danske Revisorer og Experians analyse havde 48 pct. af de virksomheder, der indleverede regnskab for sent i 2017, en høj eller meget høj risikovurdering.

Til sammenligning lå 32 pct. af alle selskaber i disse kategorier.

Samtidig var der i langt højere grad anmærkninger fra revisorer i regnskaber indleveret for sent.

»Samlet fortæller tallene, at der er en tendens til, at et for sent indleveret regnskab hænger sammen med større økonomisk usikkerhed hos et selskab,« siger Tom Vile Jensen.

Han forklarer dog, at der kan være gode grunde til, at et regnskab er forsinket, og at det nødvendigvis ikke er udtryk for noget dårligt for det pågældende selskab.

Læs også
Top job