Erhverv

Pandoras onde ånd manifesterede sig igen: Kurshug på 11 pct.

Pandora-aktien ramte sit laveste niveau i mere end fem år efter en kritisk analyse fra børshuset Carnegie.

Der er næppe det danske børsselskab, der er blevet så påvirket af en enkelt aktieekspert, som Pandora er blevet af analytikeren Lars Topholm fra Carnegie i disse år.

Når analyserne bliver sendt ud fra børshuset på et mondænt hjørne af Christianshavn i København, ryster kursen for smykkekæmpen et par kilometer længere nede ad havnefronten nemlig gevaldigt, på godt og ondt.

Carnegie-analyser har tidligere sendt Pandora-aktien både op og ned med mere end 10 pct.

Dermed er det faktisk ikke engang rekord, at en analyse fra børshuset i løbet af onsdagen bankede Pandora-aktien ned med 11,5 pct., og undervejs i handlen forårsagede en auktionspause i handlen, fordi kursen flyttede sig så stærkt.

Den er da også gal med en hel del i Pandora, ifølge Lars Topholm:

»Vi har skåret vores estimater for at reflektere det svage salgsmomentum, der forventes at fortsætte ind i fjerde kvartal. (...) Det er foruroligende, at nylanceringer ikke har haft nogen effekt på Pandoras salgsmomentum,« lød det fra Topholm i analysen ifølge Ritzau, og selv om Pandora har fået nye folk i spidsen er det småt med løsninger ifølge veteran-analytikeren, der har dækket aktier siden 1993:

»Vores seneste møde med ledelsen gjorde det også klart, at virksomheden har indset, at dens problemer er dybere end et spørgsmål om design. (...) Vi mener, at dette er korrekt, men mener, at virksomheden mangler løsninger.«

Carnegies kursmål på aktien blev på den baggrund sænket fra 375 til 350 kr. - men som en mulig illustration af den panik, en kritisk Carnegie-dom efterhånden sætter i Pandora-investorerne lukkede aktien i 296 kr.

For at sætte den kurs i perspektiv skal man kun tilbage til sommeren 2016 for at finde priser på Pandora-aktien over 1.000 kr. - og helt tilbage i 2010 blev aktien noteret i kurs 210.

Grunden til, at Lars Topholm har så godt fat i Pandora-aktien, anses bredt for at være det omfattende netværk, analytikeren har blandt Pandoras eksterne forhandlere. Her får Topholm ofte svar på, hvordan den kriseramte smykkekæmpes salg går, inden Pandora selv melder ud. Og så er der mange Pandora-aktionærer, der lytter til Topholm:

»Dels ved vi, at vi har kontakt til rigtige mange Pandora-investorer globalt, så det er en funktion af, at vi når bredt ud.(...) Og så er Pandora bare en aktie, der har større udsving end andre,« forklarede Lars Topholm selv i 2017 over for Berlingske.

Pandora-aktien har dog også andre skeptikere end Topholm.

Hvad er short selling?
  • Short selling går ud på at satse på, at en aktie falder i værdi.
  • Det foregår ved, at man låner et antal aktier og sælger dem, i håb om at man senere kan købe et tilsvarende antal aktier tilbage til en lavere pris. I så fald kan aktierne med gevinst leveres tilbage til udlåneren, der får et mindre gebyr.
  • Som en udløber af finanskrisen har der siden efteråret 2012 været pligt til at offentliggøre aktiebeholdninger med henblik på short selling på mindst 0,5 pct. af et givent selskab.

Siden 2016 har aktien været mål for omfattende satsning på en kursderoute fra især udenlandske hedgefonde. Ved seneste opgørelse fra Finanstilsynet var 4,7 pct. af Pandora-aktierne lånt ud, formentlig med det formål. Det er dog langt fra topniveauet i foråret, hvor næsten hver ottende aktie var lånt ud.

Læs også