Erhverv
0

Dramatisk opgør hos britisk Magasin-ejer: Rigmand presser bestyrelsesformand ud

Bestyrelsesformanden i den britiske stormagasinkæde Debenhams, der også ejer Magasin, trækker sig efter pres fra to storaktionærer. Kæden har netop offentliggjort skuffende tal for julesalget og er presset økonomisk.

Debenhams, der bl.a. ejer stormagasinkæden Magasin, driver i alt 166 butikker i Storbritannien, Irland og Danmark. Foto: Newscast Limited via AP Images.

Den britiske stormagasinkæde Debenhams, der har 241 år på bagen og også ejer danske Magasin, står foran en større udskiftning i bestyrelsen.

Det står klart, efter at bestyrelsesformand Sir Ian Cheshire har trukket sig fra posten efter et bestyrelsesmøde torsdag aften.

Her lykkedes det ikke for Sir Ian Cheshire at blive genvalgt til bestyrelsesposten, efter at storaktionær Mike Ashley havde vendt tommelfingeren nedad sammen med Landmark-koncernen, der også ejer en betydelig aktiepost.

Det skriver flere britiske medier, herunder Financial Times.

Mike Ashley, der er ejer sportstøjskæden Sports Direct og fodboldklubben Newcastle United, sidder på lige under 30 pct. af aktierne i Debenhams, mens Landmark Group, der ejes af rigmanden Micky Jagtiani, sidder på ca. 8 pct.

Også Debenhams topchef, Sergio Bucher, mistede sin plads i bestyrelsen. Han fortsætter dog som adm. direktør i stormagasinkæden. Bestyrelsesmedlem Terry Duddy er udpeget som midlertidig bestyrelsesformand.

Ifølge flere britiske medier skal årsagen til Sir Ian Cheshires exit findes i Debenhams pressede økonomi, der har fået aktiekursen til at rasle ned med ca. 80 pct. det seneste år.

Kæden fik torsdag morgen endnu et hak over tuden, da tallene for årets julesalg blev offentliggjort. Julesalg faldt med 3,6 pct. sammenlignet med samme periode i 2017 - og de seneste 18 uger er omsætningen hos Debenhams faldet med 6,2 pct.

På grund af den faldende indtjening har Debenhams indledt en dialog med sine kreditorer i forsøget på at skaffe sig selv mere luft i økonomien. Kæden har samtidig varslet omfattende spareplaner, der skal lukke omkring 50 stormagasiner.

Debenhams, der købte Magasin tilbage i 2009 for blot 100 mio. kr., satte tilbage i august den danske kæde til salg til en anslået pris på ca. 2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også