Erhverv

Huawei-direktør sagsøger Canada efter meddelelse om udlevering til USA

Advokaterne for finansdirektøren i Huawei sagsøger Canada for at have krænket direktørens rettigheder i forbindelse med hendes anholdelse i december.

Fredag meddelte justitsministeriet i Canada, at de vil udlevere finansdirektøren i Huawei, Meng Wanzhou, til USA. Foto: Stringer/Ritzau Scanpix

Finansdirektøren i Huawei, Meng Wanzhou, sagsøger Canadas politi og regering.

Det skriver Reuters.

Direktøren mener, at hendes rettigheder blev krænket i forbindelse med anholdelsen i lufthavnen i Vancouver tilbage i december.

Hendes advokater sagsøger regeringen, grænsekontrollen og det canadiske politi for at have tilbageholdt, gennemsøgt og afhørt Meng Wanzhou i tre timer, inden hun blev fortalt, at hun var anholdt.

Intern undersøgelse i storbanken HSBC førte til anklager mod direktør i Huawei

Ifølge sagsanlægget afhørte de canadiske myndigheder hende ”i forklædning af at udføre en rutinemæssig toldundersøgelse” og skal i den forbindelse have ”tvunget hende til at levere beviser og oplysninger”.

Meng Wanzhou blev angiveligt beordret til at aflevere alle elektroniske enheder samt passwords, som politiet gennemsøgte efterfølgende.

Canada udleverer formentlig Huawei-direktør til USA

Det canadiske justitsministerium har ikke givet nogen umiddelbar reaktion på anklagerne, og politiet har meddelt, at de ikke udtaler sig før retssystemet har talt.

Fredag meddelte justitsministeriet i Canada, at de vil fortsætte processen med at udvise Meng Wanzhou til USA, og direktøren skal møde i retten i Vancouver onsdag, hvor en dato for hendes næste høring vil blive sat.

Kina er stærkt imod udvisningen til Canada, og den kinesiske ambassade kalder sagen mod Meng Wanzhou for ”en politisk forfølgelse af et kinesisk hightech-selskab”.

Meng Wanzhou bliver tilbageholdt med fodlænke i Canada, efter hun blev løsladt mod kaution i forbindelse med anholdelsen i Vancouver.

Læs også