Erhverv

Forretninger lukker på stribe: Konkurser og dårlig økonomi præger loppevirksomheder

Flere loppesupermarkeder er inden for få år lukket pludseligt eller gået konkurs med politianmeldelser af ejerne til følge. Det er på kant med loven, når en virksomhedsejer beholder standlejernes penge, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

Foto: Mikkel Berg Pedersen

Inden for få år er flere loppesupermarkeder enten gået konkurs eller lukket meget pludseligt. Fælles for dem alle er, at pengene til standlejerne er væk.

I 2017 måtte selskabet Loppeforum, der havde butikker i hele landet, dreje nøglen om grundet konkurs. Virksomhedens ejer blev politianmeldt, fordi flere kunder havde penge til gode, men advokaten, der sad med konkursbegæringen, Jan Bruun Jørgensen, kunne dengang melde ud, at ingen skulle forvente sine penge tilbage, fordi der ikke var nogen værdier i selskabet.

I 2018 og 2019 var den så gal igen. Her måtte selskaberne Loppeloungen i Roskilde, TakeNow i Sabro og Aalborg og Poppeloppen i Frederikssund alle lukke forretninger grundet dårlig økonomi eller konkurs.

Senest er forretningen Super Bazar i Næstved lukket på grund af likviditetsproblemer. Også her er ejerne meldt til politiet for bedrageri.

Hos Forbrugerrådet Tænk har man ikke før undersøgt branchen, men Benedicte Federspiel, der er konkursekspert hos Forbrugerrådet Tænk, kan forklare, hvordan standlejerne er stillet, hvis de ender med at have penge i klemme hos en loppevirksomhed.

»I modsætning til en kompliceret konkurs, så er det i det her tilfælde kundens egne varer. Så en kurator vil kunne søge pengene tilbage, så kunderne kan få deres penge. Så man står jo godt, fordi der er tale om egne varer,« vurderer Benedicte Federspiel.

Samtidig forklarer hun, at det er på kant med straffeloven, når en virksomhedsejer før en konkurs »stikker af med pengene«, og her vil det være en kurators opgave at sørge for, at pengene kommer tilbage til standlejerne.

»Det er langt ude, hvis en virksomhedsejer skummer pengene fra et salg og stikker af. Det er bedrageri,« siger hun.

TakeNow i Aalborg gik konkurs tidligere på året og efterlod tusindvis af varer spærret inde. Her er boet ved at blive gjort op, efter ejeren pludseligt lukkede forretningen og forsvandt. Tilbage står standlejerne uden penge fra deres salg, men desværre er udsigterne lange, vurderer kurator Lars Bentsen fra Innova Advokatfirma.

»Det er desværre nok optimistisk at tro, at det bliver i 2019,« skriver han i et skriftligt svar til Finans.

Der er ifølge kuratoren sket nogle mistænkelige overførsler i virksomheden, der har tømt kassen, kort inden TakeNow Aalborg lukkede, men han kan ikke komme nærmere ind på beløbenes størrelse.

Det er uvist, præcist hvor mange loppesupermarkeder der findes i Danmark, men en foreløbig optælling viser omkring 15 forskellige virksomheder, der tilbyder loppestande i Danmark. Flere virksomheder har flere forretninger fordelt rundt i landet. Det første loppesupermarked i Danmark var Kirppu, der kom til i 2014.

Der findes til sammenligning flere end 400 loppesupermarkeder i Finland, og det første slog allerede dørene op tilbage i 1990’erne.

BRANCHENYT
Læs også