Serier

Tapper millioner fra kunderne: Tilsyn vil undersøge Verdos pengekarrusel

Bogføringsmanøvre kanaliserer millioner fra Verdos varmekunder til andre forretningsområder i koncernen. Nu skal det undersøges, om det er lovligt.

I kundernes tjeneste
Verdo har i adskillige år suget millioner ud af firmaets varmekunder bl.a. gennem rentebetalinger. Foto: Brian Karmark

Forsyningstilsynet vil undersøge, om energifirmaet Verdo suger penge ud af sine varmekunder ulovligt med en usædvanlig bogføringsmanøvre.

Det oplyser tilsynets direktør Carsten Smidt, efter at Finans torsdag afdækkede, hvordan Verdos varmeselskab har betalt udbytter for 549 mio. kr. til sit moderselskab blot for at låne de samme penge tilbage igen.

Rentefidusen
  • Verdo har i perioden 2000-2005 udskrevet renteregninger til kunderne i Verdo Varme.
  • Regningen skyldes, at Verdo afkræver kunderne renter af de historiske værdier i det forbrugerdrevne selskab tillagt renters rente.
  • Samlet har kunderne betalt 141,7 mio. kr. ekstra i perioden, uden at det har givet mere varme i radiatorerne.
  • Verdo har ikke spurgt Energitilsynet om lov til at udskrive renteregningerne.
  • Det er ifølge tilsynet en fejl. Derfor kræver tilsynet nu, at Verdo betaler pengene tilbage til de knap 13.000 fjernvarmekunder.
  • Med renter kræver Energitilsynet, at Verdo refunderer 234,8 mio. kr. til kunderne.
  • Samtidig gransker tilsynet Verdos brug af renteregninger for perioden 2006-2014, hvor Verdo har opkrævet i alt 298,3 mio. kr. hos varmekunderne.

Resultatet af manøvren er, at varmeselskabet - og dermed selskabets varmekunder - nu betaler millioner i både skat og renter til Verdo, der kan bruge pengene til andre investeringer.

»Konstruktionen er speciel,« siger Carsten Smidt, der fortæller, at tilsynet allerede inden Finans’ afdækning var opmærksom på sagen, og at Verdo er blevet informeret om, at tilsynet vil undersøge, om manøvren er lovlig.

Kunderne skal betale de udgifter, der er ved at forsyne dem med fjernvarme. Hverken mere eller mindre.

Bent Ole Gram Mortensen, professor i miljø- og energiret ved Syddansk Universitet

I perioden 2013-2017 har bogføringsmanøvren medført rentebetalinger fra varmeselskabet på ca. 105 mio. kr., viser selskabets regnskaber.

»Det er ikke bare rentens størrelse, vi ser på. Vi ser også på, om hele konstruktionen bag betalingsstrømmen overhovedet er nødvendig,« siger Carsten Smidt.

Varmeselskaber er underlagt et såkaldt hvile i sig selv-princip, hvilket betyder, at de ikke må tjene flere penge, end der skal til for at sikre varmeforsyningen til borgerne.

Kunderne er i et vist omfang monopolbundne, så der er ifølge professor i miljø- og energiret ved Syddansk Universitet, Bent Ole Gram Mortensen, god grund til at sikre, at de ikke betaler mere for varmen end højst nødvendigt.

»Kunderne skal betale de udgifter, der er ved at forsyne dem med fjernvarme. Hverken mere eller mindre. Det er hele essensen i hvile i sig selv-princippet,« siger han.

Verdo er i forvejen blevet pålagt at betale foreløbig 235 mio. kr. tilbage til varmekunderne, fordi selskabet brugte en kontroversiel bestemmelse i loven til at overfakturere kunderne uden myndighedernes tilladelse.

Verdos topchef, Kim Frimer, har ingen kommentarer.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS Energisektoren, hvor vi ser på den næste generation af atomkraftreaktorer, som har potentialet til at blive et stort eksporteventyr for Danmark
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også