Erhverv

Hovedrig Grundfos-ejer får femte formand på 13 måneder

To uger efter at den tidligere formand for Poul Due Jensens Fond, hofchef Christian Schønau, meddelte sin afgang efter blot to uger som formand, er en ny formand klar på udskiftningsbænken.

Grundfos-ejer Poul Due Jensens Fond har valgt ny formand. Det er den femte i rækken, efter at Grundfos-arving Niels Due Jensen opgav formandsposten i marts sidste år. Foto: Casper Dalhoff.

Poul Due Jensens Fond er klar med endnu en formand. Denne gang er valget faldet på er gammel kending af Grundfos, idet fonden har valgt den 64-årige erhvervsmand Jens Maaløe som ny formand.

»Poul Due Jensens Fond har valgt Jens Maaløe, som bestyrelsesformand,« meddeler den hovedrige erhvervsfond i en kortfattet meddelelse.

Blå bog Jens Maaløe
 • 64-årige Jens Maaløe er afgørende topchef i Terma, hvor han har været i 16 år.
 • Han er tidligere formand for Innovationsfonden.
 • Han er medlem af bestyrelsens i NKT, Niras og Grundfos Holding.
 • Jens Maaløe sad i 2011-2017 i bestyrelsen i Poul Due Jensens Fond.
 • Han blev valgt på ny til fondsbestyrelsen i oktober sidste år.

Med valget af Jens Maaløe har Grundfos-ejeren valgt den driftssikre løsning efter et tumultarisk forløb, der begyndte tilbage i oktober sidste år, da den tidligere topchef for ALK-Abelló, Jens Bager, en søndag eftermiddag pludselig trak sig som formand for Poul Due Jensens Fond, der ejer knap 88 pct. af den midtjyske pumpegigant.

Det pludselige brud vakte opsigt. Ikke mindst fordi Jens Bager var udvalgt personligt af Grundfos-arving Niels Due Jensen til at overtage formandsposten, da Niels Due Jensen trak sig som formand og fra fondsbestyrelsen.

Det skete i marts 2018. Derfor nåede en fåmælt Jens Bager kun at sidde på posten i syv måneder, før han smækkede med døren.

Rod i Grundfos-fonden
 • Poul Due Jensens Fond, en af Danmarks rigeste erhvervsfonde, var i oktober 2018 skueplads for et dramatisk opgør.
 • Tingene tog fart, efter at den tidligere formand Jens Bager (formand siden marts) og Ingelise Bogason (næstformand siden 2011) pludselig forlod fonden sammen med bestyrelsesmedlem Anne-Birgitte Albrectsen.
 • Jens Bager var ellers håndplukket til posten af den afgående formand, Grundfos-arving Niels Due Jensen. Det samme var Ingelise Bogason.
 • Men den 15. oktober 2018 meddelte fonden i en kortfattet meddelelse, at formandskabet havde forladt fondsbestyrelsen med øjeblikkelig virkning.
 • Den 24. oktober overtog Niels Due Jensens søster, Estrid Due Hesselholt, posten som formand for at sikre stabilitet om fonden.
 • I december valgte fonden så tre erstatninger, så de ledige stole i bestyrelsen blev besat.
 • Det betød bl.a. nyvalg til den 52-årige hofchef Christian Schønau.
 • Efter fire måneder soom formand overlod Estrid Due Hesselholt den 11. marts formandsposten til hofchef Christian Schønau.
 • Den 25. marts meddelte Schønau så, at han stopper som formand og trækker sig helt fra fondsbestyrelsen - begge dele senest til juni.
 • Den 10. april meddeler fonden så, at man har valgt 64-årige Jens Maaløe som ny fondsformand. Jens Maaløe har tidligere siddet seks år i fondsbestyrelsen.

På vej ud af fonden fandt han dog tid til at sende en flere sider lang, kritisk redegørelse til Erhvervsstyrelsen om sine oplevelser i fonden.

Jens Bagers farvel bragte Niels Due Jensens dengang 72-årige søster, Estrid Due Hesselholt, til tops i den hovedrige erhvervsfond.

Selv om Estrid Due Hesselholt i forbindelse med valget slog fast, at hun var alt andet en en overgangsfigur, sad hun kun i formandsstolen i få måneder.

Den 11. marts i år valgte fonden nemlig nok engang ny formand i form af den 52-årige hofchef Christian Schønau.

Han var kommet ind i fondsbestyrelsen i december for at lukke nogle af de huller, der var opstået efter opgøret i oktober mellem Jens Bager og Due Jensen-familien.

Opgøret betød nemlig ikke blot Jens Bagers afgang. Det spektakulære opgør fik også næstformand Ingelise Bogason til at trække sig, ligesom erhvervskvinden Anne-Birgitte Albrectsen trak sig.

Det var bl.a. trioens farvel, som banede vejen for et nyvalg af Jens Maaløe til fondsbestyrelsen.

Poul Due Jensens Fond
 • Poul Due Jensens Fond blev stiftet den 19. maj 1975 af Grundfos-stifter Poul Due Jensen.
 • Fonden sidder i dag på knap 88, pct. af aktierne i Grundfos-koncernen.
 • Det svarer til, at fonden råder over værdier for rundt regnet 35 mia. kr.
 • De øvrige Grundfos-ejere er medarbejderne, der sidder på 1,3 pct., mens stifterens efterkommere ejer 10,6 pct.
 • Heriblandt er Poul Due Jensens søn, Niels Due Jensen, der var fondsformand i perioden 2011-2018, inden han blev afløst på posten af Jens Bager i marts 2018.
 • Jens Bager forlod imidlertid formandsposten den 14. oktober sidste år som følge af dyb uenighed med især ejerfamilien.
 • Fondens bestyrelse består af 12 medlemmer: 4 medarbejdervalgte, 4 eksternt valgte og 4 medlemmer fra eller udpeget af Due Jensen-familien.

Den erfarne Grundfos-kender fik sæde i fonden umiddelbart efter opgøret, da han allerede var kendt i huset som medlem af bestyrelsen i det bestemmende Grundfos-selskab, Grundfos Holding.

Samtidig har Jens Maaløe tidligere været medlem af fondsbestyrelsen i en længere årrække. Han trak sig dog i 2017 - formentlig som led i optakten til det generationssskifte, som Niels Due Jensens farvel skulle skyde i gang.

Sådan gik det dog ikke, og nu er Jens Maaløe tilbage i fonden som formand.

Ved sin side får han Niels Due Jensens søn, Poul Due Jensen, der i marts blev valgt som ny næstformand.

Den post fortsætter den 47-årige Grundfos-arving på ved siden af sit daglige virke som salgsdirektør for hele Grundfos-koncernen og medlem af den daglig topledelse.

Mens Christian Schnønau benyttede udnævnelsen til fondsformand til at kommentere sit valg, indeholder meddelelsen fra Poul Due Jensens Fond denne gang ingen udtalelser fra hverken Jens Maaløe eller den indflydelsesrige Due Jensen-familie.

BRANCHENYT
Læs også