Erhverv

Nyt studie konkluderer, at elbiler forurener mere end dieselbiler

Den kontroversielle konklusion møder skarp kritik.

I 2018 udgav Klimarådet en rapport, der konkluderer det modsatte af Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl og Hans-Werner Sinns undersøgelse.

Kan det virkelig være rigtigt, at det er mere miljørigtigt at køre rundt i en dieselbil end i en elbil?

Hvis man spørger Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl og Hans-Werner Sinn er svaret ja.

De tre forskere kommer fra det anerkendte Institute for Economic Research i München (ifo) og har netop præsenteret en undersøgelse, som konkluderer, at elbiler i Tyskland skaber et større CO2-aftryk end dieseldrevne, hvis man medregner produktionen af bilerne og udslippet derfra.

Tager man udgangspunkt i øvenstående, står elbiler for mellem 11 og 28 pct. mere CO2-udslip end deres dieselpendant.

I undersøgelsen er der brugt en Mercedes 220d og en Tesla Model 3.

Det er især fremstillingen af elbilens batteri, som belaster miljøet, da der skal bruges store mængder energi til at producere litium, kobolt og mangan, der bruges i bilbatteriet. Ifølge forskerne skaber det et udslip på mellem 11 og 15 ton CO2 ved produktionen af et bilbatteri til en Tesla Model 3.

Måler man det på 10 år og sætter det sammen med strøm til opladning af Teslaen, slipper den i gennemsnit mellem 156 og 180 gram CO2 ud pr. kilometer, mens dieselbilen blot udsender 141 gram CO2 pr. kilometer.

»I virkeligheden står næsten alle EU-lande for betydelige CO2-udslip gennem opladning af elbiler, når man tager højde for energimixet på markedet sammenholdt med udslip, som kommer fra produtktionsfasen,« skriver rapportens forfattere.

Konklusionen har dog fået kritik fra flere sider. Bl.a. har det norske medie E24 bedt Elbilforeningen i Norge at reagere på rapporten, der bliver kaldt ubrugelig, eksempelvis forbi målingen foretages over 10 år, hvilket i praksis ville betyde, at en elbil skal bruge et nyt batteri hvert tiende år. Men det er ifølge foreningen ikke tilfældet.

I Danmark er der også publiceret rapporter, der konkluderer det modsatte. Bl.a. udgav Klimarådet rapporten »Hvor klimavenlige er elbiler sammenlignet med benzin- og dieselbiler?« i 2018, hvoraf det fremgår, at en elbil, hvis brændstof kommer fra det danske elmiks, udslipper lige under 100  gram CO2 pr. kilometer. En dieselbil udslipper derimod ca. 160 gram.

Læs også
Top job