Erhverv

Lego-ejer skyder kæmpebeløb i dansk gods

Kjeld Kirk Kristiansen har igen sat penge til på Schelenborg Gods, som han overtog i 1982. En stor kapitalindsprøjtning får egenkapitalen til at bugne.

Kjeld Kirk Kristiansen købte Schelenborg Gods i 1982 fra den adelige familie Juel-Brockdorff. Lego-ejeren betalte 22 mio. kr. for godset. Foto: Kort- og Matrikelstyrelsen.

Farverige klodser har gjort Kjeld Kirk Kristiansen til landets mest velhavende mand, men livet som godsejer har været alt andet end indbringende for den 71-årige erhvervsmand.

Lego-ejeren har igen sat millioner til på sit gods Schelenborg Gods, der ligger på Fyn. I et nyt regnskab må godset notere et underskud på 3,6 mio. kr. Det var fjerde år i træk med underskud.

Det har fået ejeren Kjeld Kirk Kristiansen til at hive den store tegnebog frem og indskyde 115 mio. kr. i det tabsramte gods. Den store pengeindsprøjtning betyder, at egenkapitalen på Schelenborg Gods nu er på 391 mio. kr.

Schelenborg Gods driver både land- og skovbrug og har derudover et stutteri, som opdrætter springheste.

Godsets historie går helt tilbage til 1200-tallet. Dets mest kendte ejer er vel nok Marsk Stig, der i 1286 blev dømt for mordet på Kong Erik 5. Klipping i Finderup Lade og fik frataget sit gods.

Kjeld Kirk Kristiansen købte Schelenborg Gods i 1982 fra den adelige familie Juel-Brockdorff. Lego-ejeren betalte 22 mio. kr. for godset og har siden brugt adskillige millioner på bl.a. at bygge om, rive ned, modernisere og anlægge en helikopterlandingsplads.

Kjeld Kirk Kristiansen er langt fra den eneste danske godsejer, der sætter penge til på sine prægtige bygninger. Flere af landets største godsejere kører med underskud - heriblandt flere fra Lego-familien.

Lego-arving Agnete Kirk Thinggaard har konsekvent tabt penge på sit gods Julianelyst, som hun i 2010 købte for lidt over 100 mio. kr. Det samme gælder en anden Lego-arving, Sofie Kirk Kristiansen, der har sat store millionbeløb til på sit gods Klelund.

Heller ikke på Valdemars Slot, der er ejet af tv-baronessen Caroline Fleming og hendes søster Louise Albinus, hænger driften sammen.

BRANCHENYT
Læs også