Erhverv

Dansk landbrugsdynasti kæmper - familien træder ud

Den store danske svineproducent Eskelund, der er i økonomiske vanskeligheder, omstrukturerer. Ejerfamilien er ikke længere en del af ledelsen.

Gitte Lerche-Simonsen er en af hovedaktionærerne bag det store landbrugsdynasti Lerche-Simonsen A/S.
Landbrugskoncernen producerer årligt 120.000 slagtesvin i Danmark og har omfattende aktiviteter i udlandet. Arkivfoto: Sebastian Buur Gunvald

Familien bag et af landets største svinebedrifter, Eskelund på Vestfyn, træder nu helt ud af ledelsen efter en større omstrukturering af familiens livsværk. Det skriver Landbrugsavisen.

For to måneder siden smuttede bestyrelsen i Eskelund, og samtidig gik ejerfamilien i forhandlinger med sin bankforbindelse om en ny struktur for virksomheden. Det er nu endt med, at familien træder ud af ledelsen, samtidig med at Eskelund omdannes til et anpartsselskab.

»Det var en gammel selskabstruktur, og der var behov for forenkling. Der er sådan set ingen ændringer praktisk set. Vi kører videre med vores aktiviteter som hidtil,« siger direktør Morten Jørgensen til Landbrugsavisen.

Familien Lerche-Simonsen ejer fortsat Eskelund gennem selskabet Lerche-Simonsen ApS. Ejerskabet er fordelt med 45 pct. til hver af de to søskende Gitte og Peter Eskelund Lerche-Simonsen, mens deres far, Erling Eskelund Lerche-Simonsen, har 10 pct. af aktierne.

Eskelund er en af Danmarks største svineproducenter. Men økonomien under koncernen har de seneste år slået revner. I 2017 tabte familien Lerche-Simonsen 17 mio. kr. Året før var der et underskud på 28 mio. kr.

De store underskud skyldtes først en såkaldt renteswap - et finansielt instrument, der bruges til rentesikring - og senere nedskrivninger i landbrugsselskabet Slovakiet Invest, som Lerche-Simonsen-familien ejer 40 pct. af.

Egenkapitalen i familiens landbrugskoncern var med underskuddene næsten væk, men er som følge af den nye omstrukturering øget betragteligt, skriver Landbrugsavisen.

Ud over den nye struktur i familiens selskaber er der i Eskelund ApS blevet oprettet et såkaldt advisory board, som ifølge direktør Morten Jørgensen skal stå for »strategisk og overordnet ledelse.«

I advisory boardet sidder blandt andre den tidligere formand i Eskelund, Kristian Hedeager Nielsen, skriver Landbrugsavisen.

Eskelund-koncernen producerer årligt 120.000 slagtesvin på flere lokaliteter på Fyn og i Sydjylland. Derudover er familien Lerche-Simonsen medejer af landbrugsbedrifter i udlandet.

BRANCHENYT
Læs også