Erhverv

Kapitalfond og storbank må hælde millioner i Sportmaster

Efter et år med udfordringer og stort underskud har kapitalfonden bag Sportmaster indgået en bankaftale om eftergivelse af milliongæld - og samtidig selv disket op med ny kapital.

Den danske detailkæde Sportmaster har 92 butikker samtidig med, at onlinehandlen vokser hastigt og nu udgør 20 pct. af den samlede omsætning. Arkivfoto.

En eftergivelse af gæld på over 100 mio. kr. og et stort kontant milliontilskud fra ejeren holder fart i den danske detailkæde Sportmaster.

Den kom ifølge et nyt regnskab ud af 2018 med et underskud på 115 mio. før skat efter en omsætning, som nåede 1,1 mia. kr.

Sportmaster, der har 92 fysiske sportsbutikker rundt om i landet samt egen onlinebutik, ejes af kapitalfonden Nordic Capital gennem selskabet Sport Nordic Holding. Dets årsregnskab viser, at 2018 gav store tab udløst af især lagerflytninger, som har kostet på både top- og bundlinjen.

Sportmaster:
  • Kæden blev grundlagt i tilbage 1979 som en frivillig kæde af sportsbutikker, der senere fik navnet Sportmaster.
  • Kapitalfonden Nordic Capital købte i 2012 selskabet og overtog alle butikker.
  • I 2015 overtog Nordic Capital også selskaberne Unisport og Rezet Sneaker Store.
  • Sportmaster består af 92 butikker rundt om i hele landet samt en onlinehandel, der nu udgør 20 pct. af omsætningen.

Derfor har selskabet haft behov for at sikre finansieringen og kapitalen. Så Nordic Capital har indgået en aftale med Nordea, der er bank bag det danske sportsselskab. Aftalen betyder, at der er eftergivet en gæld på 125 mio. kr.

Samtidig har Nordic Capital skudt nye 35 mio. kr. ind i egenkapitalen. Den er dermed genoprettet i Sport Nordic Holding, der også i både 2016 og 2017 havde underskud.

»De aftaler om kapitalen blev forhandlet på plads, da ejerne kunne se, at 2018 ville ende skidt. Banken var med på en aftale, og ejeren kom med ny kapital. Dermed er der vist en tro på fremtiden, og det er en af grundene til, at jeg har sagt ja til jobbet som chef her,« siger Sofie Lindahl-Jessen.

Hun tiltrådte for et par måneder siden som ny adm. direktør for Sport Nordic Holding og dermed Sportmaster. Sofie Lindahl-Jessen blev hentet til kæden fra et job som chef for modemærket Saint Tropez.

Sport Nordic Holdings daværende adm. direktør Jens Høgsted blev afskediget i fjor, mens bestyrelsesformand Michael Christiansen i en periode derefter har været fungerende adm. direktør.

Regnskabet fra Sport Nordic Holding kommer i en tid med meldinger om hårdt pres på dele af detailhandlen. Lige op til årsskiftet kollapsede således den danske legetøjskoncern Toptoy med kapitalfonden EQT som hovedaktionær – og dens butikker måtte lukke efter en konkurs.

Hos Nordic Capital lyder meldingen, at kapitalfonden erkender, at der er pres på markedet for salg af sportudstyr. Det skyldes især »ændret forbrugeradfærd og øget global konkurrence«.

Elin Ljung, som er kommunikationsdirektør i Nordic Capital, skriver i en udtalelse til Finans, at kapitalfonden derfor »over de senere år løbende har understøttet virksomhedens transformation og omnichannel-strategi. Det vil vi fortsætte med.«

Også andre kapitalfonde har danske detailkæder. EQT står bag Flying Tiger Copenhagen og har måttet tilføre det selskab ny kapital i år. Kapitalfonden Polaris har både BabySam samt PWT med herretøjskæderne Tøjeksperten og Wagner.

Nordic Capital har ejet Sportmaster gennem syv år, og dermed kan et salg ligge forude. Sådanne planer - og hvorvidt der er en konkret proces i gang - vil Nordic Capital ikke udtale sig om.

Kommunikationsdirektør Elin Ljung skriver til Finans, at selskabet ikke kommenterer eventuelle salgsplaner »vedrørende individuelle porteføljeskaber«.

Sportsmasters store konkurrent på det danske marked er Sport24. Selskabet bag den kæde har netop også præsenteret regnskab, der viste et lille løft i omsætningen til 1 mia. kr. og et beskedent overskud på 1,5 mio. før skat. Også derfra lyder meldingen om hård konkurrence på det danske marked for sportsudstyr.

Årsregnskab:

Sport Nordic Holding ApS. (mio. kr.)

2018

2017

Omsætning

1.094

1.146

Justeret driftsresultat (Ebitda)

90

33

Primært driftsresultat (Ebit)

-82

-4

Resultat før skat

-115

-22

Egenkapital

434

397

Læs også