Erhverv

Elkunder betaler milliarder i rente af historiske investeringer

Landets 44 elnetselskaber vil i 2019 opkræve knap 1,3 mia. kr. i renter hos elkunderne. Størstedelen af regningen skyldes, at selskaberne kræver renter af historiske aktiver. Det møder kritik.

Artiklens øverste billede
Kritikere langer ud efter landets elnetselskaber for at udskrive årlige renteregninger i milliardklassen til virksomheder og private over elregningen. Men renteregningerne er ikke en ny opfindelse, lyder det fra Dansk Energi. Foto: JP.

Private og virksomheder betaler ikke kun for den leverede strøm, når de tænder på stikkontakten.

En del af elprisen består også af renter, som landets 44 overordnede elnetselskaber, der har monopol på at levere strøm, opkræver via elprisen.

Forsyningstilsynet fastsætter løbende, hvor stor en renteregning hvert elnetselskab kan udskrive til kunderne. Det sker bl.a. med afsæt i selskabernes historiske aktiver, der samlet er opgjort til 37,2 mia. kr.

Alene i 2018 og 2019 løber renteregningen op i knap 2,5 mia. kr., viser tal fra tilsynet.

Men det er det rene optrækkeri at opkræve renter af investeringer, som forbrugerne allerede har betalt for over elprisen, lyder kritikken fra flere sider.

»Vi forbrugere har jo betalt for f.eks. elnettene for længst. Derfor er rentetilskrivningen urimelig,« siger Anders Houmøller, energiekspert og sekretariatschef i foreningen FSE, der tæller en række af landets største industrielle elkunder.

Jette Miller, adm. direktør i De Frie Energiselskaber, peger på, at forbrugernes rentebetalinger risikerer at blive brugt på forretninger, som intet har at gøre med levering af el, fordi mange elnetselskaber udlodder overskud til de energikoncerner, som de typisk indgår i.

»Monopolselskaberne skal tjene hr. og fru Jensen med så god, billig og sikker energi som muligt. De skal ikke på investeringseventyr eller spekulere i, hvordan de får flest mulige penge op af vores lommer,« siger Jette Miller.

Kritikken afvises af energiselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, der peger på, at selskaber kun kræver en forrentning, fordi forbrugerne selv har besluttet det.

»Det er fuldstændig en ejermæssig beslutning, hvad man vil. Selskaberne er jo næsten uden undtagelse ejet af forbrugerne, og så må de jo gøre op med deres valgte repræsentanter, hvad de vil, når det kommer til forretningen af aktiverne,« siger viceadm. direktør i Dansk Energi Anders Stouge.

Elnetselskaber har opkrævet et ukendt milliardbeløb i renter hos elkunderne siden 2005, men det er nyt, at tilsynet centralt opgør den samlede udgift for elkunderne.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.