Erhverv

Dansk milliardfirma sendt til tvangsopløsning

Tradeshifts danske datterselskab er sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen. Tradeshift afviser, at det er tilfældet.

Mikkel Hippe Brun er medstifer af og driftsdirektør i Tradeshift, hvis danske datterselskab nu er sendt til tvangsopløsning. Foto: Stine Bidstrup

En af Danmarks største iværksættersucceser til en værdi af 7 mia. kr. er blevet sat i skammekrogen af Erhvervsstyrelsen.

Tradeshift
 • Stiftet i 2009 i Danmark af Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest med investor Morten Lund i ryggen
 • De tre stiftere kendte hinanden fra It- og Telestyrelsen, hvor de i 2005 lancerede NemHandel, der gjorde alle betalinger i den offentlige sektor digitale
 • Tradeshift bygger på samme idé om at digitalisere fakturaer og betalinger, bare globalt og for virksomheder af alle størrelser
 • Siden er Tradeshift flyttet til San Francisco og har rejst hele 2,9 mia. kr. fra investorer. Selskabet er vurderet til over 7 mia. kr. og er dermed en ”unicorn” – en startup med en værdi over 1 mia. dollars

Fintech-kometen Tradeshifts danske datterselskab er således blevet sendt til tvangsopløsning af Erhvervsstyrelsen.

Det fremgår af cvr-registeret og bliver bekræftet af Erhvervsstyrelsen.

»I den konkrete sag er Tradeshift ApS blevet oversendt til skifteretten (Sø- og Handelsretten) med henblik på tvangsopløsning som følge af, at Erhvervsstyrelsen ikke har modtaget selskabets årsrapport for regnskabsperioden 1. januar 2018 til 31. december 2018,« skriver Erhvervsstyrelsen i en mail.

Sådan er reglerne
 • Fristen for indsendelse af årsregnskab til Erhvervsstyrelsen er fem måneder efter regnskabsårets udløb
 • Børsnoterede selskaber og statsligt ejede aktieselskaber har en frist på fire måneder
 • Hvis fristen overskrides, sker der nedenstående
 1. Erhvervsstyrelsen sender et brev til virksomhedens digitale postkasse med krav om indsendelse af regnskabet
 2. Virksomheden får en ny frist på otte dage til at indsende regnskabet. Hvis denne ikke overholdes, pålægges der en afgift
 3. Desuden får virksomheden i brevet en frist på fire uger. Hvis den frist overskrides, kan Erhvervsstyrelsen uden varsel sende virksomheden til tvangsopløsning ved skifteretten
 • Afgiften pålægges personligt hvert medlem af virksomhedens øverste ledelse. For hvert medlem er afgiften 500 kr. for den første påbegyndte måned, 2.000 kr. for den anden påbegyndte måned og 3.000 kr. for den tredje påbegyndte måned

Fristen for indsendelse af årsregnskab er som udgangspunkt fem måneder, hvilket vil sige, at Tradeshift ApS skulle have sendt sit årsregnskab til Erhvervsstyrelsen senest den 31. maj.

Tradeshifts presseansvarlige, Dave Pedersen, afviser dog pure, at det danske datterselskab er sendt til tvangsopløsning.

»Intet er længere væk fra sandheden - der er ikke nogen opløsning,« skriver han i en mail og oplyser, at Tradeshift i stedet har fået en anmærkning i sit regnskab, fordi det har været for sent afleveret til revision.

I skrivende stund er Tradeshift ApS' status dog fortsat "under tvangsopløsning" i cvr-registeret, ligesom 2018-regnskabet endnu ikke er offentliggjort.

Tradeshift ApS er ejet af det amerikanske moderselskab Tradeshift Holdings Inc., hvis platform Tradeshift har digitaliseret betalinger, fakturaer, indkøb og ordrer for virksomheder.

Tradeshift er stiftet af de tre danskere Christian Lanng, Mikkel Hippe Brun og Gert Sylvest med hjælp fra Skype-investoren Morten Lund, der lagde garage til i begyndelsen i 2009.

Siden har Tradeshift fået hovedkontor i Silicon Valley, er blevet verdens førende inden for digital samhandel mellem virksomheder og har rejst knap 3 mia. kr. i kapital fra investorer med Goldman Sachs i spidsen.

Dertil kommer, at Tradeshift beskæftiger omkring 1.000 ansatte.

Selskabet er vurderet til mere end 7 mia. kr., hvilket gør Tradeshift til en såkaldt unicorn, en iværksættervirksomhed med en værdi på over 1 mia. dollars.

Tradeshift offentliggør ikke sin omsætning, men tidligere i år blev stifter og topchef Christian Lanng citeret i Børsen for at sige, at Tradeshift er »nord for et par milliarder kroner i omsætning i 2018.«

Det danske datterselskabs seneste regnskab fra 2017 viste en bruttofortjeneste på 97,8 mio. kr. og et overskud efter skat på 8 mio. kr.

Læs også
Top job