Trods stor forbedring kæmper Jysk-familien stadig med millionunderskud i Ilva
Driftsresultatet i møbelkæden Ilva er 53 mio. kr. bedre end i fjor. Alligevel ender selskabet igen med stort underskud.
Den danske møbelkæde Ilva har forbedret resultatet, men kører stadig med millionunderskud. En sammenlægning af kæder og forenkling af selskabet skal nu vende udviklingen - i hvert fald til et nulresultat. De seneste fem år har underskuddet i selskabet samlet været på over 400 mio. kr.
Ilva A/S, som tidligere hed IDdesign, har fredag morgen udsendt enkelte nøgletal for udviklingen i det afsluttede regnskabsår 2018/19. Det endelige regnskab med alle tal kommer først senere.
De to netop offentliggjorte tal viser et fald i omsætningen på 6 pct. til 1,65 mia. kr. Til gengæld er driftsresultatet forbedret, så selskabet kom ud af året med et underskud på 45 mio. kr. Driften gav et underskud på 98 mio. kr. året før.
»Vi skal og må også i det nye, igangværende regnskabsår forbedre tingene, så vi kommer tættere på nullet. Det skal nås senest året efter. Derfra skal vi atter give overskud både i driften og på bundlinjen,« siger adm. direktør i Ilva, Rami Jensen.
Møbelselskabet havde indtil september i år to danske kæder, Ilva og Ide-Møbler. Allerede i foråret blev det besluttet at slå de to sammen og fortsætte under navnet Ilva i alle de nuværende 42 butikker.
Ilva og dermed det tidligere IDdesign ejes af familien bag detailkæden Jysk med 2.800 butikker i 52 lande. Selskabet indgår i en portefølje af investeringer i danske virksomheder samlet under Lars Larsen Group. Netop dynekøbmand Lars Larsen, der døde i august 2019, overtog i 2013 IDdesign.
Lars Larsen var selv med til at tage beslutningen i foråret om at slå kæderne sammen som konsekvens af årrækken med millionunderskud og et ændret detailmarked.
Allerede for et år siden blev en række af de bagvedliggende funktioner slået sammen i selskabet. Det har ifølge Rami Jensen givet positiv effekt på resultatet i det afsluttede regnskabsår.
Samtidig er tre butikker blevet lukket i år. Det har kostet på omsætningen, som er faldet med 6 pct. til 1,65 mia. kr. Samtidig fastslår Rami Jensen, at det direkte sammenlignelige salg – kaldet like-for-like – også dykkede en smule.
»Fokus i det afsluttede år var på at gennemføre store ændringer og forbedre resultatet. Faldet i omsætningen skal vi hente tilbage i det kommende år. Derfor er det afgørende, at forbrugerne tager godt imod vores nye Ilva-koncept. Heldigvis kan vi se, at salget i oktober ligger pænt over budget og forventningerne.«
Hans vurdering lyder, at det samlede danske marked for salg til danskerne udvikler sig fladt præget af hård konkurrence.
En af Ilvas konkurrenter, Ikea Danmark, har netop offentliggjort, at kæden har øget salget i 2018/19 med 8 pct., til en omsætning på 4,7 mia. kr. Til sammenligning har Jysk oplyst, at kæden gennem det seneste år er vokset med 5 pct. på det danske marked.
Markedet for salg af møbler til danskerne præges af aktører, som satser på de billige produkter – med Jysk og Ikea i front. I den anden ende af markedet rent prismæssigt ligger udbydere af dyrere designmøbler. Ifølge Rami Jensen er strategien for Ilva at holde sig i midtermarkedet.
»Vi arbejder meget med vores sortiment, hvor vi både har holdt fast i det som fungerede godt i Ide-Møbler og så samtidig rullet Ilva-nyheder ud.«
Nøgletal:
Ilva A/S – mio kr. | 2016/17 | 2017/18 | 2018/2019 |
Omsætning | 1.773 | 1.754 | 1.650 |
Driftsresultat | -89 | -98 | -45 |