Erhverv

Dansk fødevaregigant får rekordresultat

Det stigende salg af plantebaserede fødevarer er med til at løfte salget og indtjeningen hos KMC Kartoffelmelcentralen. Virksomheden går nu i gang med at udvide fabrikken i Brande.

KMC, som producerer kartoffelmel og andre fødevareingredienser, har netop offentliggjort sit bedste regnskab nogensinde.
Foto: Claus Bonnerup

Kartoffelkoncernen KMC har netop offentliggjort sit bedste regnskab nogensinde.

Omsætningen er steget en smule til 1,7 mia. kr., hvilket er ny rekord, og indtjeningen efter skat er forbedret hele 20 pct. til 164 mio. kr. hvilket også er rekord.

De stærke tal skal ses i lyset af, at KMC i det forskudte regnskabsår har været hårdt ramt af, at 2018-høsten blev delvist ødelagt af den voldsomme tørke.

Selskabets adm. direktør Jesper Burgaard skønner, at høsten af kartofler i Danmark blev 5-10 pct. mindre end normalt. Resten af Europa var også hårdt ramt af tørken, hvilket medførte et underskud af kartoffelstivelse på verdensmarkedet.

»Det drev priserne i vejret, hvilket delvist kunne kompensere for, at landmændene havde haft ringere udbytter og større udgifter til vanding,« forklarer Jesper Burgaard.

Andelsselskabet KMC er ejet af kartoffelproducenterne i Vestjylland, som det seneste år har fået rekordhøje afregningspriser for deres leverancer af kartofler. Andelshaverne får nu udloddet en efterbetaling (bonus) på i alt 135 mio. kr. af KMC’s resultat efter skat på 164 mio. kr.

KMC’s rekordresultat skyldes først og fremmest et stigende salg af forædlede produkter.

»Mens prisen på det industrielle kartoffelmel kan svinge voldsomt, er priserne på de forædlede produkter mere stabile og marginerne højere. Vores salg af forædlede produkter er stigende og har det seneste år udgjort en tredjedel af vores totale salg målt i mængder. Det skal dog understreges, at det samlede salg har været trykket af den dårlige høst, så de forædlede varer har det seneste år fyldt ekstraordinært meget i vores forretning,« fortæller Jesper Burgaard.

KMC producerer både klassisk kartoffelmel og en række mere sofistikerede, højt forædlede fødevareingredienser, der fremstilles på basis af stivelsen i kartoflerne. Markedet for plantebaserede fødevareingredienser har længe været i vækst, men er de seneste år accelereret yderligere, fordi et stigende antal klimabevidste forbrugere skærer ned på indkøbet af animalske fødevarer.

»Vores vegetabilske fødevareingredienser passer fint ind i den tendens, og kan i en række produkter bruges som erstatning for de traditionelle animalske ingredienser,« forklarer Jesper Burgaard.

De vegetabilske, kartoffelbaserede produkter fra KMC kan eksempelvis erstatte mælkeproteiner i ost, æg i mayonnaise og gelatine (fra svin) i vingummi.

I regnskabets ledelsesberetning oplyser KMC, at selskabets produktsortiment gradvist er blevet mere differentieret og sofistikeret og i dag »omfatter et bredt spektrum af kartoffelbaserede stivelses-, protein-, fiber- og pulver produkter. Denne udvikling er sket i henhold til KMC’s vækstplan, som bl.a. indebærer en øget fokus på højværdi ingrediensløsninger, som i regnskabsåret har sat nye rekorder og har bidraget væsentligt til det forbedrede resultat.«

Jesper Burgaard oplyser, at KMC planlægger at investere i udvidelser af selskabets fabrik i Brande for at gøre det muligt at øge produktionen af forædlede produkter yderligere.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarerbranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også