Erhverv

Trængsel på Europas landeveje og lønhop mod øst sender Jysk-overskud ned

Efter en årrække med konstant vækst i både indtjening og omsætning må den danske detailkoncern Jysk i 2018/19 nøjes med fremgang i salget. Bundlinjen tager et dyk.

Artiklens øverste billede
Jysk har 2.850 butikker i 52 lande - 175 af dem er kommet til i 2018/19. Foto: Jesper Olesen.

Dyrere transport rundt om i Europa, store lønstigninger i Central- og Østeuropa og planlagte investeringer presser indtjeningen ned i den danske detailkoncern Jysk. Til gengæld fortsætter omsætningen med at stige og når rekordhøjder.

Det fremgår af nøgletallene for regnskabsåret 2018/19, som Jysk har udsendt torsdag middag. De viser, at koncernen kom ud af året med et overskud før skat på 3,3 mia. kr. - 245 mio kr. mindre end året før. Driftsindtjeningen faldt tilsvarende.

»Allerede da vi gik ind i året, var det forventet, at resultatet ville blive lidt lavere end året før. Vi er i gang med store it-investeringer, der koster og har bl.a. åbnet et nyt distributionscenter i Bulgarien, som vi først nu ser gevinst af. Samtidig er vi præget af et transportmarked i Europa, der er blevet dyrere og udløser højere omkostninger. Både i distributionen fra lager til butik og direkte ud til forbrugerne,« siger koncernchef Jan Bøgh.

Jysk har gennem en årrække haft hastig vækst i Central- og Østeuropa med etableringen af mange nye butikker i den region. Udviklingen der påvirker nu også resultatet ifølge Jan Bøgh:

»Vi er i den del af Europa præget af store stigninger i lønningerne, som rammer vores omkostninger. Væksten i de lande øger samtidig købekraften og dermed det mulige salg. Men vi ser, at væksten i de lande nu er taget en smule af,« siger Jan Bøgh.

Trods dykket i indtjeningen har Jysk med samlet 2.850 butikker i 52 lande en ebit-grad - driftsindtjening i forhold til omsætning - som ligger højt i detailhandlen. Den var det seneste år på 11,5 pct.

Torsdagens præsentation af regnskab er det første i koncernens historie uden stifteren, dynekøbmand Lars Larsen, som døde i august 2019 efter en sygdomsperiode. Samtidig er regnskabet det sidste i den nuværende struktur, hvor Jysk har været delt i det danske selskab, Jysk Nordic, samt det tyske, Dänisches Bettenlager.

Jan Bøgh står i spidsen for sammenlægningen af koncernen under arbejdstitlen ”One Jysk”.

De seneste år har Jysk Nordic haft større vækst end det tyske selskab, og det er også tilfældet i 2018/19. Den samlede omsætning voksede med 6 pct., mens tallet for Jysk Nordic er 9 pct.

»Tyskland er vores største enkeltmarked med 968 butikker. Væksten der har været meget moderat det seneste år. Økonomien i det tyske samfund buldrer jo ikke frem, og det er en væsentlig forklaring på udviklingen. Men der er potentiale i Tyskland samt andre lande for at øge tempoet, og det skal vi arbejde med,« siger Jan Bøgh.

For det igangværende regnskabsår 2019/20 forventer Jysk en vækst i omsætningen på 10 pct. , hvoraf halvdelen som de foregående år skal komme fra de eksisterende butikker - like-for-like-salget - og den resterende fra ekspansion nye. Forventningen lyder også på en ebitgrad over 10 pct. Jan Bøgh understreger dog, at indtjeningen sikkert bliver på samme niveau som i år.

Koncernen står bl.a. over for endnu en investering på over én mia. kr. i et distributionscenter, og har netop købt en grund i Ungarn, hvor man forventer at kunne indlede byggeriet til foråret.

Årsresultat:

Jysk Group - (mio. kr.) 2018/19 2017/18
Omsætning 28.315 26.636
Driftsresultat (ebit) 3.257 3.530
Resultat før skat 3.176 3.429

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.