Trængsel på Europas landeveje og lønhop mod øst sender Jysk-overskud ned
Efter en årrække med konstant vækst i både indtjening og omsætning må den danske detailkoncern Jysk i 2018/19 nøjes med fremgang i salget. Bundlinjen tager et dyk.
Dyrere transport rundt om i Europa, store lønstigninger i Central- og Østeuropa og planlagte investeringer presser indtjeningen ned i den danske detailkoncern Jysk. Til gengæld fortsætter omsætningen med at stige og når rekordhøjder.
Det fremgår af nøgletallene for regnskabsåret 2018/19, som Jysk har udsendt torsdag middag. De viser, at koncernen kom ud af året med et overskud før skat på 3,3 mia. kr. - 245 mio kr. mindre end året før. Driftsindtjeningen faldt tilsvarende.
»Allerede da vi gik ind i året, var det forventet, at resultatet ville blive lidt lavere end året før. Vi er i gang med store it-investeringer, der koster og har bl.a. åbnet et nyt distributionscenter i Bulgarien, som vi først nu ser gevinst af. Samtidig er vi præget af et transportmarked i Europa, der er blevet dyrere og udløser højere omkostninger. Både i distributionen fra lager til butik og direkte ud til forbrugerne,« siger koncernchef Jan Bøgh.
Jysk har gennem en årrække haft hastig vækst i Central- og Østeuropa med etableringen af mange nye butikker i den region. Udviklingen der påvirker nu også resultatet ifølge Jan Bøgh:
»Vi er i den del af Europa præget af store stigninger i lønningerne, som rammer vores omkostninger. Væksten i de lande øger samtidig købekraften og dermed det mulige salg. Men vi ser, at væksten i de lande nu er taget en smule af,« siger Jan Bøgh.
Trods dykket i indtjeningen har Jysk med samlet 2.850 butikker i 52 lande en ebit-grad - driftsindtjening i forhold til omsætning - som ligger højt i detailhandlen. Den var det seneste år på 11,5 pct.
Torsdagens præsentation af regnskab er det første i koncernens historie uden stifteren, dynekøbmand Lars Larsen, som døde i august 2019 efter en sygdomsperiode. Samtidig er regnskabet det sidste i den nuværende struktur, hvor Jysk har været delt i det danske selskab, Jysk Nordic, samt det tyske, Dänisches Bettenlager.
Jan Bøgh står i spidsen for sammenlægningen af koncernen under arbejdstitlen ”One Jysk”.
De seneste år har Jysk Nordic haft større vækst end det tyske selskab, og det er også tilfældet i 2018/19. Den samlede omsætning voksede med 6 pct., mens tallet for Jysk Nordic er 9 pct.
»Tyskland er vores største enkeltmarked med 968 butikker. Væksten der har været meget moderat det seneste år. Økonomien i det tyske samfund buldrer jo ikke frem, og det er en væsentlig forklaring på udviklingen. Men der er potentiale i Tyskland samt andre lande for at øge tempoet, og det skal vi arbejde med,« siger Jan Bøgh.
For det igangværende regnskabsår 2019/20 forventer Jysk en vækst i omsætningen på 10 pct. , hvoraf halvdelen som de foregående år skal komme fra de eksisterende butikker - like-for-like-salget - og den resterende fra ekspansion nye. Forventningen lyder også på en ebitgrad over 10 pct. Jan Bøgh understreger dog, at indtjeningen sikkert bliver på samme niveau som i år.
Koncernen står bl.a. over for endnu en investering på over én mia. kr. i et distributionscenter, og har netop købt en grund i Ungarn, hvor man forventer at kunne indlede byggeriet til foråret.
Årsresultat:
Jysk Group - (mio. kr.) | 2018/19 | 2017/18 |
Omsætning | 28.315 | 26.636 |
Driftsresultat (ebit) | 3.257 | 3.530 |
Resultat før skat | 3.176 | 3.429 |