Erhverv

Nu skal ulovlige lån meldes til politiet af revisorer

Erhvervsstyrelsen har pålagt landets revisorer at indberette ulovlige aktionærlån til bagmandspolitiet. Endda uden at kunden får det at vide.

Revisorer skal nu indberette ulovlige lån til politiet, uanset om lånet er tilbagebetalt eller skattemæssigt berigtiget. Foto: Colourbox

Ulovlige aktionærlån har været omdrejningspunktet for mange historier i medierne de seneste måneder.

Nu er praksis omkring indberetningen af ulovlige aktionærlån blevet skærpet, så revisorer har pligt til at indberette de ulovlige lån, som de ser hos kunder.

Indberetningen skal ske til hvidvasksekretariatet under bagmandspolitiet, og endda uden at kunden får noget at vide om det.

Det fremgår af en vejledning, som Erhvervsstyrelsen tidligere på måneden har offentliggjort.

»Hvis en underretningspligtig konstaterer, at en kunde har udbetalt et ulovligt kapitalejerlån til ledelsen, kapitalejer, eller nærtstående til ledelsen eller kapitalejer i den långivende virksomhed, vil midlerne være opnået ved en strafbar lovovertrædelse, og der skal derfor ske underretning,« står der i Erhvervsstyrelsens vejledning.

Underretningen skal ske, uanset om det ulovlige aktionærlån er tilbagebetalt eller skattemæssigt berigtiget. Revisionsfirmaet BDO har den opfattelse, at ulovlige lån optaget og indfriet før vejledningens offentliggørelse den 4. november ikke skal indberettes.

Tidligere har revisorer blot haft pligt til at skrive det i et selskabs regnskab, hvis der er foretaget ulovlige aktionærlån.

Blandt de personer, der de seneste måneder har været i vælten omkring ulovlige aktionærlån, er Peter Warnøe og Ilse Jacobsen, begge kendt som investorer i DR-programmet ”Løvens Hule”, Martin Rossen, stabschef i Statsministeriet, og Kasi-familien.

Læs også