Erhverv

Flychefer raser over redningsplan

Både Ryanair og IAG er svært utilfredse med, at det britiske flyselskab Flybe er blevet reddet fra kollaps med regeringens hjælp.

Ryanairs adm. direktør er utilfreds med redningen af flyselskabet Flybe. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Det britiske flyselskab Flybe nåede knapt at blive reddet fra et kollaps, inden flere af landets flyselskaber begyndte at brokke sig.

Det skriver flere medier, herunder BBC.

Flybe, der er Europas største regionale flyselskab, blev tidligere på ugen reddet fra et kollaps, da den britiske regering sagde ja til en tilbagebetalingsplan for en afgiftsregning på mere end 900 mio. kr.

Det er imidlertid uretfærdigt, mener flere andre flyselskaber.

Både Ryanair og IAG, der ejer British Airways, mener, at regeringens økonomiske støtte til Flybe også bør tilbydes andre flyselskaber.

IAG har allerede indsendt en klage til EU-Kommissionen, fordi selskabet mener, at regeringens støtte af et enkelt selskab er et brud på konkurrencereglerne.

»Dette er et åbenlyst misbrug af offentlige midler,« har IAGs koncernchef Willie Walsh sagt til flere medier, ifølge check-in.

Og nu truer Ryanair med at gå rettens vej, hvis ikke regeringen tilbyder tilsvarende hjælp til andre flyselskaber.

Michael O’Leary, der er adm. direktør i Ryanair, har skrevet et brev til den britiske finansminister, Sajid Javid. Heri understreger han, at han også mener, at regeringen bryder konkurrenceloven. Han forklarer yderligere, at han vil lægge sag an mod regeringen, hvis ikke andre flyselskaber får samme tilbud som Flybe - et tilbud, han kalder for en redningsaktion.

Flybe selv kalder regeringens hjælp for et lån - ikke en redningsaktion. Selskabets adm. direktør, Mark Anderson, forklarer, at flyselskabet skal betale lånet tilbage, ligesom hvis pengene var lånt i en bank.

Ved siden af lånet hos regeringen har Flybes største aktionærer sagt ja til at skyde millioner i selskabet, så det kan fortsætte driften.

Flybe har en flåde med i alt 75 fly og står for over halvdelen af Storbritanniens indenrigsflyvninger uden for London. Det har mere end otte millioner passagerer årligt, og flere politikere og embedsfolk har derfor opfordret regeringen til at gøre hvad som helst for at redde flyselskabet.

BRANCHENYT
Læs også