Erhverv

Bagmandspolitiets chef er renset, men vender ikke tilbage i jobbet

Bagmandspolitiet fortsætter indtil videre med den midlertidige chef, Kirsten Dyrman, efter at den tidligere chef ellers er blevet renset for mistanker om brud på tavshedspligten.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen blev fritaget for tjeneste i september. Nu er han tilbage, men det bliver ikke som chef for bagmandspolitiet. Foto: Jens Dresling/Scanpix

Bagmandspolitiets chef, statsadvokat Morten Niels Jakobsen, er blevet renset for mistanker om brud på tavshedspligten og vender tilbage til tjeneste, oplyser rigsadvokat Jan Reckendorff i en pressemeddelelse onsdag.

Men det bliver ikke til bagmandspolitiet, som siden Morten Niels Jakobsens tjenestefritagelse i september har været ledet af statsadvokaten for Viborg, Kirsten Dyrman.

Hun fortsætter på posten indtil videre, oplyser pressemedarbejder ved Rigsadvokaten Jens Edelholt. Han kan dog ikke sige noget om, hvad Morten Niels Jakobsen fremover skal beskæftige sig med, eller om der skal findes en ny chef til bagmandspolitiet.

Hjemsendelsen af Morten Niels Jakobsen har været omgærdet af mystik, fordi der hverken i september eller siden er blevet givet nogen forklaring på, hvorfor han pludselig måtte forlade sit kontor i Kampmannsgade i København.

I oktober kunne Finans dog afsløre, at baggrunden ifølge kilder skyldtes en mistanke om, at han havde talt over sig i forbindelse med Danske Banks hvidvasksag og dermed kunne have forbrudt sig mod sin tavshedspligt.

Sagen er i hemmelighed blevet efterforsket af Københavns Politi, som nu har konkluderet, at Morten Niels Jakobsen ikke har brudt straffeloven, og der har ifølge Rigsadvokaten heller ikke været grundlag for at gøre et disciplinært ansvar gældende.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at mistanken opstod, fordi Morten Niels Jakobsen havde »drøftet en konkret SØIK-sag med en bekendt«.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Morten Niels Jakobsen, der i pressemeddelelsen udtaler, at han er glad for at sagen nu er afsluttet, ligesom han takker medarbejderne i Statsadvokaturen for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som er bagmandspolitiets mere formelle navn.

Morten Jakobsen stammer oprindeligt fra Nordjylland og er uddannet cand.jur. fra Aarhus Universitet i 1999.

Efterfølgende gjorde han karriere i Justitsministeriet, hvor han bl.a. var chef for Lovkontoret og Statsrets- og Menneskeretskontoret, inden han blev udnævnt til statsadvokat og chef for bagmandspolitiet i 2014.

Læs også
Top job