Virusudbrud får Pandora til at lukke hver femte butik i Kina

Smykkegiganten Pandora har måttet lukke dørene til mere end hver femte butik på det vigtige kinesiske marked på grund af coronavirussen. Flere andre af de største danske virksomheder tager ligeledes deres forholdsregler.

Virusudbruddet går nu også ud over smykkegiganten Pandora. Foto: Antonov Mladen / AFP

Kunderne får ikke lov til at shoppe smykker i en stor del af Pandoras kinesiske smykkebutikker.

Coronavirussen, som indtil videre har kostet mindst 170 mennesker livet, har fået den danske smykkekoncern til at lukke mere end hver femte butik i landet.

»Vi støtter Kina og kineserne i deres håndtering af denne svære situation og har fulgt de officielle retningslinjer og foreløbig lukket 53 butikker. Primært i Hubei-provinsen, men også i andre dele af Kina,« skriver Pandoras Asien-chef Kenneth Madsen i en mail.

Pandora råder over 237 butikker i Kina.

»Vi følger udviklingen tæt, og vores primære fokus er medarbejdernes helbred,« tilføjer Kenneth Madsen.

Kina er et af Pandoras vigtige markeder og udgjorde 11 pct. af omsætningen i de første ni måneder af 2019. En betydelig del af salget sker dog via internettet.

Også skokoncernen Ecco følger nøje udviklingen og tager sine forholdsregler for at undgå smitten.

»Vi holder os orienteret via de kinesiske myndigheder, opdateringer fra WHO og det danske udenrigsministerium. Vores fabrikker og butikker er lukkede i forbindelse med det kinesiske nytår, og vi opfordrer pt. Eccos medarbejdere til at undgå ikke essentielle rejser til og fra Kina,« skriver kommunikationsdirektør Søren Kragh Pedersen i en e-mail.

Coronavirussen, der opstod i Kinas syvende største by, Wuhan, har indtil videre smittet i underkanten af 8000 mennesker. Siden verden blev opmærksom på udbruddet ved udgangen af 2019, har virussen spredt sig til en lang række lande rundt om i verden, herunder flere i Europa.

Novo Nordisk følger de lokale retningslinjer og sikrer, at de nødvendige forholdsregler er på plads for at beskytte medarbejderne, lyder det fra medicinalkoncernen, der ikke uddyber de forholdsregler nærmere.

»Novo Nordisk støtter de kinesiske myndigheders indsats for at inddæmme udbredelsen af virusset, og vi har derfor suspenderet alle rejseaktiviteter til og fra Kina,« skriver Mette Kruse Danielsen, pressechef i Novo Nordisk, i en e-mail.

Tidligere torsdag meldte SAS ud, at flyselskabet har valgt at suspendere alle fly til og fra Shanghai og Beijing. Københavns Lufthavne forventer modsat ikke en markant påvirkning, eftersom det er lavsæson for kinesere, som kun står for under 1 pct. af trafikken på årsplan.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indtil videre ikke klassificeret udbruddet som en international sundhedskrise, som kræver koordineret internationalt ansvar.

BRANCHENYT
Læs også