Erhverv

Garnspinderiet Danspin fik rekordresultat - salgsplaner er droppet

Danmarks eneste tilbageværende producent af uldgarn, garnspinderiet Danspin A/S, kan præsentere et tocifret millionoverskud. Samtidig er et salg af virksomheden ikke længere aktuelt.

Danspin-hovedsædet i Ikast gør ikke meget væsen af sig, men der er også kun otte medarbejdere i Danmark. Virksomheden, der har en årlig omsætning på knap 350 mio. kr., har selve produktionen i Baltikum. Foto: PR/Danspin.

Det går godt i den midtjyske virksomhed Danspin A/S, der producerer kvalitetsgarner i 100 pct. uld og uldblandinger til den del af tæppeindustrien, som laver væg til væg-tæpper.

I den seneste årsrapport for regnskabsåret 2018/19 fremgår det, at resultatet efter skat er på lige over 29 mio. kr., hvilket er en stigning på 37 pct. i forhold til året før.

»Vi har investeret kraftigt i medarbejderudvikling i Litauen og Estland og har samtidig fået tilført nye produkter, som vi har udviklet sammen med vores kernekunder. Og så kører vi et program for virksomheden, hvor vi konstant forsøger at hæve effektiviteten,« siger Lars Gantzel Pedersen, adm. direktør i Danspin A/S, som forklaring på det positive regnskab.

Danspin har hovedsæde i Ikast. Indtil for 10 år siden foregik produktionen i Danmark, men den er siden rykket til Baltikum. I det danske hovedkontor sidder de nu kun otte tilbage i administrative stillinger.

Årets vækst er ikke sket på et bestemt område. Danspin har både oplevet kraftig vækst på kontraktmarkedet til hoteller og primært krydstogtskibe, men også hævet salget til domestic, der dækker salg til private.

»Vi følger vores plan og strategi, hvor vi bliver ved med at udvikle på det, vi har. Det handler om medarbejdere, produktionsoptimering og et investeringsprogram. Sidste år har vi investeret knap så meget som tidligere, for vi har to virkelig moderne produktionsenheder, der ligger i et lavtlønsområde, så vi er meget svære at slå på vores omkostninger. Samtidig er vi enormt dygtige til at udvikle nye produkter med vores kunder,« fortæller Lars Gantzel Pedersen.

For et par år siden var direktøren åben for et salg af virksomheden, men de planer er ikke længere aktuelle, selv om der har været tilbud.

»Vi er ikke længere til salg. Men det er da klart, at vi er blevet interessant at opkøbe, når nu vi skaber så gode resultater,« siger Lars Gantzel Pedersen og fortæller, at han er gået en anden vej:

»Jeg har overdraget virksomheden til mine børn. Det er det modsatte af at sælge til en kapitalfond.«

Det seneste år har dog ikke været helt problemfrit. Opkøbet sidste sommer af den engelske virksomhed Lawton Yarns i Yorkshire, der skulle sikre udvikling samt konsolidering, er ved at blive afhændet igen.

»Vi blev anklaget for at have fået monopol ved købet af Lawton Yarns. Og jeg kunne ikke magte at tage den hårde kamp mod konkurrencestyrelsen i England. Jeg havde seks måneder til at redde mig ud af det og forklare, at der efter min mening stadig var masser af konkurrence med vores ejerskab af Lawton Yarns, men det så man anderledes på i England. I stedet for at bruge alle mine kræfter på det, vil jeg hellere bruge tiden på at udvikle Danspin.«

Der står allerede en køber klar, men indtil den 14. februar er der frist til at komme med indsigelser til de britiske konkurrencemyndigheder, hvilket dog ikke burde give problemer ifølge Lars Gantzel Pedersen.

Planen var ellers at få en fod indenfor i England og dermed foregribe handelsmæssige udfordringer som følge af Brexit.

»Nu har vi en anden situation, hvor vi snart er ude af Storbritannien, men jeg er næsten sikker på, at hverken Storbritannien eller EU for den sags skyld har råd til, at der ikke bliver lavet en fornuftig aftale om videre handel,« siger Lars Gantzel Pedersen, som desuden udelukker nye opkøb i den nære fremtid:

»Vi er rigtig gode til organisk vækst, og det gode regnskab sidste år er et resultat af det. Så det er det, vi nu fokuserer på.«

BRANCHENYT
Læs også