Erhverv

Opretter klimafond: Nu beskyldes Jeff Bezos for dobbeltmoral

Jeff Bezos' udmelding om, at han opretter en milliardfond til kampen mod klimaforandringer, har fået kritikere til at kalde Amazon-direktøren dobbeltmoralsk.

Amazon-stifter Jeff Bezos fortalte mandag, at han ville donere milliardbeløb til klimakampen. Nu beskyldes han for at være dobbeltmoralsk. AP Photo/Pablo Martinez Monsivais.

Mandag offentliggjorde Amazon-stifteren, Jeff Bezos, at han har i sinde at donere 10 mia. dollars, svarende til knap 8 pct. af sin formue, til kampen mod klimaforandringer igennem en ny fond ved navn Bezos Earth Fund.

»Klimaforandringer er den største trussel mod vores planet,« skrev Jeff Bezos i et opslag på det sociale medie Instragram.

En flot gestus vil nogen måske sige, men offentliggørelsen har også fået klimaaktivister fra Greenpeace op i det røde felt, og medarbejdere fra Amazon selv til at komme med kritik.

Det skriver det amerikanske medie Business Insider.

Her har Elizabeth Jardim, en repræsentant fra Greenpeace, udtalt, at hun byder fonden velkommen, men at Amazon bør opsige sine samarbejder med olie- og naturgasproducenter for at udvise alvor.

»Det er dobbeltmoralsk at sige, at klimaforandringer er den største trussel mod vores planet, samtidig med at man støtter den fossile brændstofindustri,« siger Elizabeth Jardim til Business Insider.

Hun henviser til, at Amazon leverer cloud-softwareløsninger til BP, Shell og Seaoil, som skal hjælpe olieproducenterne med effektivt at finde oliereserver og pumpe olien op.

For at smide ekstra brændstof på bålet har Amazon angiveligt truet nogle af sine medarbejdere med en fyreseddel, efter de havde deltaget i en række klimaprotester i London tidligere i år, skrev BBC.

På Twitter har en gruppe anonyme Amazon-ansatte, der er aktivistiske på klimaområdet og hyppigt kritiserer Amazon, også sat spørgsmålstegn ved Jeff Bezos’ klimafond. Her skriver gruppen i en erklæring:

»Vi bifalder Jeff Bezos’ filantropi, men den ene hånd kan ikke give, hvad den anden fjerner. Hvorfor truede Amazon med at fyre medarbejdere, der slog alarm over Amazons rolle i klimakrisen?«

Amazon fremlagde sidste år sit første klimaregnskab, som viste et samlet energiforbrug svarende til en mindre nation. Amazon arbejder dog imod at blive CO2-neutral i 2040.

BRANCHENYT
Læs også