Erhverv

FLSmidth tav om afslørende advokatundersøgelse under korruptionssag

FLSmidths tunesiske kunde, Carthage Cement, anklager den danske virksomhed for at have vildledt retten under en korruptionssag.

Artiklens øverste billede
I 2010 underskrev danske FLSmidth en kontrakt om at bygge en ny cementfabrik i Tunesien for Carthage Cement. Nu er fabrikken midtpunkt i et slagsmål om korruption og penge under bordet. Foto: Jesper Høberg

Selv om FLSmidths ledelse i årevis har vidst, at virksomheden betalte penge under bordet i forbindelse med et milliardbyggeri af en cementfabrik i Tunesien, har den fortiet disse oplysninger over for tunesiske myndigheder og domstole.

Det viser den dom, der i november 2019 kostede seks personer, herunder en FLSmidth-medarbejder, fem års fængsel i sagen.

Ifølge dommen forklarede en advokat fra FLSmidth som vidne under sagen i september 2017, at den danske virksomhed havde undersøgt sagen, og at der ikke var fundet tegn på uberettigede eller illegale pengeoverførsler.

Men i sidste uge indrømmede FLSmidth for første gang, at virksomheden faktisk havde indgået en aftale om hemmelige overførsler, og at dette havde stået klart siden marts 2015.

Nu vil ejeren af cementfabrikken, Carthage Cement, melde FLSmidth-advokaten til politiet for at have afgivet falsk vidneforklaring.

»Han har misledt det tunesiske retsvæsen, og det er strafbart« siger den tunesiske virksomheds advokat Hadhami Boussora.

»Vi imødeser en sådan anklage med sindsro, men agter derudover ikke at diskutere dette eller andre juridiske mellemværender i pressen,« lyder svaret fra FLSmidth.

Finans har den seneste uge beskrevet, hvordan den danske industrikoncern er blevet involveret i en korruptionssag om 30 mio. euro svarende til 225 mio. kr.

Sagen opstod, da FLSmidth og tyrkiske Prokon-Ekon i 2010 underskrev en kontrakt med Carthage Cement om at bygge en ny cementfabrik syd for den tunesiske hovedstad, Tunis, til 281 mio. euro.

I 2013 gik en mellemmand til Carthage Cement med oplysninger om, at prisen på fabrikken var blevet pumpet kunstigt i vejret med 30 mio. euro med henblik på at videreføre pengene til de tidligere ejere af virksomheden, der siden var blevet børsnoteret.

Betalingerne skulle være sket med 2 mio. euro fra FLSmidth og 28 mio. euro fra Prokon-Ekon.

Carthage Cement meldte sagen til politiet og konfronterede FLSmidth, der i 2014 bestilte en ekstern advokatundersøgelse fra Kromann Reumert.

Undersøgelsen var som nævnt færdig i marts 2015, og den bekræftede ifølge FLSmidth, at to medarbejdere havde forbrudt sig mod FLSmidths etiske retningslinjer. Årsagen var, at de to ansatte havde accepteret at betale 2 mio. euro under bordet i den model, som mellemmanden havde beskrevet for Carthage Cement.

Rapporten konkluderede ifølge FLSmidth ligeledes, at medarbejderne havde handlet på egen hånd uden at fortælle andre i organisationen om aftalen. Og så fastslog den, at overfaktureringen var gennemført, men at medarbejderne kun havde nået at overføre 374.000 euro til en tyrkisk agent, inden sagen blev opdaget.

FLSmidth valgte at holde rapporten for sig selv, og konklusionerne blev således ikke delt med hverken de tunesiske myndigheder eller med FLSmidths kunde, Carthage Cement.

De blev heller ikke delt, da virksomheden sendte sin interne advokat, Jakob Grünfeld, til Tunesien i september 2017 for at afgive vidneudsagn på vegne af FLSmidth.

FLSmidth oplyser, at Jakob Grünfeld var bekendt med advokatundersøgelsen fra Kromann Reumert, inden han rejste derned i september 2017.

Ifølge hans forklaring, der er gengivet i den senere dom i sagen, indledte han sit vidneudsagn med at understrege, at FLSmidth er et velrenommeret virksomhed med en 135-årig historie, som driver forretning i 150 lande, og som har tusindvis af medarbejdere.

Han vurderede, at en række beviser fremlagt under sagen fremstod som forfalskede og forklarede, at FLSmidth havde gennemført de nødvendige undersøgelser uden at kunne finde beviser for uberettigede eller ulovlige pengeoverførsler.

Derudover, tilføjede han, ville man slet ikke kunne gennemføre så store pengeoverførsler, uden at det ville blive opdaget i FLSmidth.

I gengivelsen af Grünfelds vidneudsagn er der ingen spor at finde efter undersøgelsen fra Kromann Reumert, der ifølge FLSmidth faktisk havde fundet både pengespor og beviser for overfakturering.

I dag forklarer FLSmidth Jakob Grünbergs vidneudsagn med, at Kromann Reumerts undersøgelse kun fastslog, at de to medarbejdere havde forbrudt sig imod virksomhedens etiske retningslinjer.

»Det erkender vi blankt. Imidlertid tager den ikke stilling til det juridiske spørgsmål efter tunesisk ret. Derfor kan vores advokat under sagen ikke svare andet, end han gør, nemlig: Jeg har ikke viden, der kan afgøre, om der er foregået noget ulovligt. For det er sandt dengang som i dag,« hedder det i et skriftligt svar.

»I øvrigt var der under vidneafhøringen ikke mulighed for, at vores advokat kunne forklare sagen i sit fulde omfang, som han så den. Han kunne alene svare på specifikke spørgsmål,« påpeger FLSmidth.

Virksomheden har også en forklaring på, hvorfor Jakob Grünfeld sagde, at sådanne pengeoverførsler ikke kunne gennemføres uden at blive opdaget i FLSmidth:

»Her taler han om de påståede 30 mio. euro.«

Professor emeritus i virksomhedsledelse Flemming Poulfelt fra CBS mener, at ledelsen i FLSmidth meget nøje har overvejet, hvad advokaten skulle sige og ikke sige uden at komme i konflikt med sandheden.

»Det handlede selvfølgelig om at dysse sagen ned, og det kan man jo heller ikke fortænke dem i, hvis man skal være helt ærlig,« siger han.

Derudover kunne det også være stærkt problematisk for den FLSmidth-medarbejder, der var tiltalt i straffesagen, hvis FLSmidth lagde sine opdagelser frem.

»På den måde er det er lidt en beskyttelsesaktion både i forhold til medarbejderen og til FLSmidth. Det er jo klart, at man forsøger at finde en exit, der gør, at man får brændt fingrene mindst muligt,« siger Flemming Poulfelt.

Selv om FLSmidth-advokaten ikke afslørede sin viden om Kromann Reumert-rapporten, endte straffesagen alligevel med, at seks personer blev idømt fem års fængsel.

En af de dømte var den ene af de to medarbejdere, som FLSmidth har givet skylden for den hemmelige aftale om overfakturering. Virksomheden har forklaret, at medarbejderne fik en kraftig advarsel, da Kromann Reumert aflagde sin rapport.

Siden er de begge blevet forfremmet, og den ene har i dag titel af senior vice president i FLSmidth.

I modsætning til FLSmidth har den tyrkiske samarbejdspartner, Prokon-Ekon, ikke indrømmet overfakturering.

FLSmidths presseafdeling oplyser, at Jakob Grünfeld ikke har nogen kommentarer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.