Erhverv

Norwegian brager ned på børsen: Finanshus venter brud på lånevilkår

Norwegian falder brat på børsen.

Det norske luftfartsselskab Norwegian får massive kursklø på børsen i Oslo fredag formiddag, efter at en lang række finanshuse har skåret både kursmålet og anbefalingen for aktien.

ABG Sundal Collier er et af de analysehuse, der er blevet mere skeptisk, skriver det norske erhvervsmedie E24.

Det nordiske finanshus forventer, at Norwegian vil tabe 2,6 mia. norske kr. i første kvartal af året, og ABG Sundal Collier vurderer også, at luftfartsselskabet kan komme til at bryde lånevilkårene.

- Vi estimerer en egenkapital ved udgangen af første kvartal på 1,56 mia. kr.- lige over egenkapitalkravet på 1,5 mia. norske kr. Ved udgangen af andet kvartal 2020 forventer vi et brud med lånevilkårene, skriver finanshuset i en analyse ifølge det norske medie.

ABG Sundal Collier vurderer, at Norwegian er nødt til at hente 3 mia. norske kr. i ny egenkapital for at være rustet til det udfordrende marked.

De knap så optimistiske forventninger har fået finanshuset til at sænke anbefalingen til "sælg" fra "hold". Samtidig er kursmålet skåret markant til 8 norske kr. fra 38 norske kr., skriver E24.

Pareto Securities har desuden sænket kursmålet til 15 norske kr. fra 50 norske kr., ligesom anbefalingen er rykket ned til "hold" fra "køb", viser data fra Bloomberg.

SEB siger også "hold" til aktien mod tidligere "køb", og det svenske finanshus har samtidig barberet kursmålet til 16 norske kr. fra 48 norske kr.

Fredag formiddag dykker Norwegians aktie 16,9 pct. til 13,18 norske kr. på børsen i Oslo. Siden årets start er aktien faldet mere end 65 pct.

Det norske lavprisselskab offentliggjorde torsdag trafiktal for februar, og i den forbindelse trak Norwegian også selskabets egne forventninger til 2020 tilbage som en konsekvens af coronavirusudbruddet.

Norwegian offentliggjorde sin prognose for 2020 den 13. februar, men på grund af den nuværende situation og usikkerhed om efterspørgslen fremadrettet, så selskabet sig nødsaget til at trække prognosen tilbage.

- De seneste dage har Norwegian oplevet en nedgang i efterspørgslen på visse ruter. Det gælder specielt bookinger, der ligger noget tid frem, mens bestillingen af rejser i nær fremtid er mindre påvirket.

- Selskabet har derfor besluttet at aflyse 22 langdistanceflyvninger mellem Europa og USA i tidsrummet 28. marts til 5. maj. Norwegian har få flyvninger til Norditalien og andre regioner, der er kraftigt berørt af virussen, lød det i en meddelelse fra flyselskabet.

Norwegian har i forvejen reduceret sin kapacitet med op med 15 pct. i 2020.

I februar fragtede luftfartsselskabet knap 1,96 mio. passagerer, hvilket er et fald på 22 pct. i forhold til samme måned året før.

Målt på antal fløjne passagerkilometer (RPK) kan Norwegian notere en tilbagegang på 21 pct. i passagertrafikken i februar, viste trafiktallene torsdag.

BRANCHENYT
Læs også