Rejseselskaber henter turister hjem: »Selv ikke under Anden Verdenskrig var der et så omfattende rejseforbud«
En række rejsebureauer har endnu ikke overblik over, hvad corona-krisen kommer til at koste. Men det bliver dyrt, siger de.
»Det er fuldstændig vildt og helt ukendt område for os. Selv ikke under Anden Verdenskrig var der et så omfattende rejseforbud,« siger Jan Vendelbo, direktør i Spies, Danmarks største rejseselskab.
Fredag ændrede Udenrigsministeriet endnu engang sin rejsevejledning på grund af corona-krisen. Ministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser over hele kloden.
Samtidig opfordres alle danskere i udlandet til at komme hjem hurtigst muligt.
Foreløbigt gælder den nye vejledning en måned frem, og den får hele rejsebranchen til at skælve.
Spies skulle i de kommende uger have sendt en lang række fly til Tenerife og de De Kanariske Øer, som er danskernes foretrukne rejsemål i vinterhalvåret.
De bliver nu aflyst, og selskabet er gået i gang med at kontakte de berørte rejsende.
Jan Vendelbo påpeger, at rejseforbuddet omfatter påskeferien, som er en af de travleste perioder på året for rejsebranchen. Derfor bliver det særdeles kostbart.
»Vi har ikke gjort op, hvor meget, vi mister, men det er et betydeligt millionbeløb,« siger Jan Vendelbo.
Spies blev i efteråret solgt til den norske milliardær Peter Stordalen samt to kapitalfonde. Ejerne er velkonsoliderede, og det er ifølge Jan Vendelbo vigtigt i så svær en situation.
Også Bravo Tours må nu indstille alle charterflyvninger. Rejserne til Egypten var allerede aflyst, fordi Udenrigsministeriets tidligere på ugen skærpede rejsevejledningen.
»Vi mister en millionomsætning. Påsken er højsæson, så det gør ondt,« siger Peder Hornshøj, adm. direktør i Bravo Tours.
Selskabet med hovedkvarter i Herning er en del rejsekoncernen TravelCo Nordic, som omfatter selskaber i de øvrige nordiske lande.
Efter Primera Airs konkurs sidste år ejes selskaber af en islandsk bank. Selskabet var for få uger siden tæt på at blive solgt, men salgsprocessen er sat på standby.
»Vi har vigtigere ting at se til lige nu,« siger Peder Hornshøj.
Bjarke Hansen, direktør i Primo Tours, siger, at det i første omgang handler om at få hentet de gæster hjem, som allerede nu befinder sig i udlandet.
Først derefter må virksomheden begynde at regne på de økonomiske konsekvenser.
Alene operationen med at hente gæsterne hjem kommer dog til at koste millioner, siger han.
Han skønner, at Primo Tours har brug for 6-7 fly, der kan hente gæster henover weekenden.
»Jeg synes, at det er fair, hvis den regning bliver betalt af staten, for branchen har brug for at få hjælp,« siger Bjarke Hansen.
Han mener, at Primo Tours ikke er truet på den korte bane.
»Men hele branchen får et gevaldigt problem, hvis det fortsætter, og jeg håber, at regeringen vil hjælpe.«
Morten Aaberg Sørensen er direktør i Aller Leisure, der ejer flere rejsebureauer herunder Nyhavn Rejser og Gislev Rejser.
Han siger, at selskaberne rammes af, at der kun er tale om en opfordring fra Udenrigsministeriet og ikke et påbud, fordi omkostningerne så ikke kan dækkes af selskabernes forsikringer.
Morten Aaberg Sørensen siger, at han ikke har noget overblik over, hvad situationen koster Aller Leisure, men han afviser, at virksomhedens overlevelse er på spil.
»Vi har en stærk ejer bag os, og vi er i det her marked på den lange bane. Vi vil også være klar til at tilbyde kunderne rejser, når vi kommer på den anden side af corona,« siger han.