Erhverv

Magtfulde pengetanke slår ring om virksomheder - det kan sikre danske job efter coronakrisen

Landets fondsejede virksomheder har fuld opbakning fra ejerne bag til at holde virksomhederne flydende igennem coronakrisen. Fondenes langsigtede fokus kan i sidste ende bevare arbejdspladser, som ellers riskerer at gå tabt, lyder meldingen fra en række toneangivende formænd.

Artiklens øverste billede
Har man en langsigtet aktionær bag sig i form af en erhvervsdrivende fond, behøver man ikke lave brandslukning og gøre noget i panik midt i en krisetid, lyder det fra Flemming Besenbacher, formand for Carlsbergfondet. Foto: JP

Midt i den verdensomspændende coronakrise slår landets erhvervsdrivende fonde en ring om de virksomheder og deres medarbejdere, som de enten ejer eller kontrollerer.

Det kan få afgørende betydning for virksomhedernes muligheder for at bevare tusindvis af danske arbejdspladser, når krisen først er lagt bag os.

Vi sidder ikke med det pres, at vi skal ud og fortælle et finansielt marked, hvordan det går i morgen. Det giver en mere rolig hånd. siger

Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond

Udover at være særdeles velpolstrede med milliardformuer har de erhvervsdrivende fonde nemlig til formål at drive og sikre selskaberne under sig, og det giver i særdeleshed mening i en krisetid - ikke mindst for de ansatte.

I Poul Due Jensens Fond, som ejer en aktiepost på 88 procent i pumpekoncernen Grundfos, har det ifølge bestyrelsesformand Jens Maaløe ikke kun førsteprioritet, at Grundfos kommer sikkert igennem krisen, det må heller ikke ske på bekostning af koncernens ansatte.

»Vi spørger hele tiden os selv, hvordan vi kan komme igennem dette, så det bliver mest skånsomt for virksomheden og medarbejderne. Ønsket i fondsbestyrelsen er, at vi ikke unødigt sætter folk på gaden og skal hyre igen senere. Man kan aldrig garantere det, men man har bedre tid i en fondsejet virksomhed,« siger Jens Maaløe og tilføjer:

»Det er ikke dumt at være fondsejet i denne situation. Muligheden for at tænke langsigtet er ekstremt vigtig, så vi ikke for at klare os på kort sigt ødelægger noget på den lange bane.«

Det kan godt være, at de fondsejede virksomheder nogle gange i opgangstider performer under andre virksomheder. Men til gengæld performer de typisk bedre i kriser.

Rasmus Feldthusen, professor ved Københavns Universitet

Ifølge foreningen Fondenes Videnscenter omsætter de 100 største fondsejede danske virksomheder for omkring 700 mia. kr. om året og har omkring 140.000 ansatte.

Fondene har først og fremmest til formål at eje, bevare og udvikle erhvervsvirksomhederne under sig. Den særlige danske fondsstruktur er unik for Danmark og giver ifølge professor Rasmus Feldthusen fra Københavns Universitet en fordel for det generelle erhvervsliv, særligt i krisetid.

»De kan tage det lange lys på og stå igennem hårde kriser. Det kan godt være, at de fondsejede virksomheder nogle gange i opgangstider performer under andre virksomheder. Men til gengæld performer de typisk bedre i kriser, og det har noget at gøre med det langsigtede fokus. I deres horisont er denne krise formentlig ikke noget, der får lov at vælte virksomheden,« siger Rasmus Feldthusen, som har særligt fokus på fonde i sin forskning.

Andre virksomheder har ikke samme ro. Industriens største interesseorganisation, DI, opererer nu med scenarier, der forudser et tab af eksportarbejdspladser på et sted imellem 30.000 og 75.000 arbejdspladser som følge af coronakrisen.

Også i en af landets absolut ældste erhvervsdrivende fonde, Carlsbergfondet, har bestyrelsesformand Flemming Besenbacher sendt en klar besked til Cees ’t Hart, som er adm. direktør i Carlsberg.

»Vores budskab til Cees er: Gør, hvad der skal gøres. Men du har en langsigtet aktionær bag sig, så lad være med at lave brandslukning, hvis det ikke er rigtigt. Lad være at gøre noget i panik,« fortæller Flemming Besenbacher, som også tilskriver den danske fondsstruktur en særlig værdi i krisetid.

»For mig at se er det helt unik i den danske fondsverden, at vi har nogle fonde, der først og fremmest tager vare på at sikre værdiskabelsen i virksomhederne,« siger han.

Salling Group med dagligvarekæderne Bilka, Føtex og Netto under sig er ligeledes en af landets fondsejede virksomheder. Ifølge Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond, der står bag Salling Group, er der ingen tvivl om, at fondens vigtigste rolle er at støtte virksomheden og medarbejderne.

Jens Bjerg Sørensen, bestyrelsesformand i Købmand Herman Sallings Fond. Foto: JP

»Det er vores primære fokus. Når der sker noget som denne krise, bliver alt andet sat i baggrunden. Vi bakker ledelsen op og giver ro til at drive virksomheden,« siger Jens Bjerg Sørensen og tilføjer, at der også er et særligt fokus på at bevare arbejdspladser.

»Man kan ikke give nogen garantier, men der er ingen tvivl om, at der er en større tålmodighed. Det er en stor styrke. Vi sidder ikke med det pres, at vi skal ud og fortælle et finansielt marked, hvordan det går i morgen. Det giver en mere rolig hånd,« siger Bjerg Sørensen, der foruden formandsposten også er adm. direktør i det børsnoterede industrikonglomerat Schouw & Co.

En række af landets børsnoterede selskaber har de seneste dage nedjusteret forventningerne til 2020, ligesom mange har suspenderet forventningerne. Det pres er virksomhederne med fondsejerskab foruden, og det er en afgørende forskel, mener Jens Maaløe.

»Fordelen ved at være fondsejet er, at vi kan have et lidt længere sigte. Vi står ikke over for en børs, som er ved at falde fra hinanden. Som hovedaktionær i Grundfos kan vi tillade os at sige: Tag det roligt. Det kan godt være, at resultatet bliver lavere i år, men vi har tiden foran os, og det vigtigste er at gøre det, der er rigtigt for firmaet på den lange bane. Det er en stor fordel i forhold til at være på et frit marked.«

Både Poul Due Jensens fond, Carlsbergfondet, Sallingfondene og en række andre erhvervsdrivende fonde har de seneste dage doneret ekstraordinære millionbeløb i forbindelse med coronakrisen. Senest har Salling Group i tæt samarbejde med Sallingfondene tilsidesat kredittiden for allerede modtaget fakturaer fra små og mellemstore danske leverandører for et beløb på 500 mio. kr.

Ifølge Den Danske Fondsanalyse, der er udarbejdet af Kraft & Partners A/S, steg de 30 største fondes samlede formue fra 387,9 mia. til 395,8 mia. kr. i perioden mellem 2017 og 2018.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.