Erhverv

Analytikere: Nationalbanken hæver renten for at forsvare kronen

Nationalbanken hæver nu renten med 0,15 pct. point for at forsvare kronekursen, som har været under stigende pres i den aktuelle krise.

Artiklens øverste billede
Nationalbanken blæser nu til kamp for kronekursen. Renten hæves for at styrke kursen overfor euroen. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Presset på den danske krone får nu nationalbanken til at hæve renten med 0,15 pct. point til minus 0,6 pct.

Renteforhøjelsen kommer efter, at spredningen af coronavirussen de seneste dage har udløst en voldsom turbulens på de finansielle markeder. Sædvanligvis har danske stats- og realkreditobligationer fungeret som tilflugtssted for nervøse investorer, når der har været uro på de internationale finansmarkeder. Det har imidlertid ikke været tilfældet under de seneste ugers krise, hvor investorerne har foretrukket blandt andet tyske statspapirer.

Det har skabt et pres på kronekursen, og det er for at forsvare den, at Nationalbanken nu hæver renten. 

Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen påpeger, at det kan virke paradoksalt, at Danmarks Nationalbank hæver renten »på et tidspunkt, hvor verden kollapser, og store centralbanker sænker renterne og kommer med store pengepolitiske lempelser.«

Helge J. Pedersen understreger imidlertid, at Nationalbankens »eneste mandat er at sikre, at kronens kurs i forhold til euro er stabil.

Samtidig med, at renten hæves, udvider Nationalbanken en »ekstraordinær udlånsfacilitet med variabelt forrentede 3-måneders udlån mod pant med henblik på midlertidigt at øge de pengepolitiske modparters adgang til længere finansiering.«

Ifølge Helge J. Pedersen skal dette ses i lyset af, at obligationsrenterne de seneste dage er steget kraftigt i takt med, at investorerne spreder deres investeringer og i stigende grad foretrækker kontanter.

Danske Banks cheføkonom Las Olsen påpeger, at den danske kronekurs længe været til den svage side over for euroen.

»Nationalbanken har hver måned siden oktober solgt lidt ud af valutareserven for at holde kursen. De seneste dages finansielle uro har forstærket presset på kronen, og nu griber Nationalbanken altså til en renteforhøjelse. Presset skyldes næppe, at Danmark skulle være hårdere ramt af coronakrisen end så mange andre lande. Under ekstreme kriser er der imidlertid en tendens til, at små valutaer bliver presset. Det kan vi også se det med for eksempel den svenske krone for tiden,« siger Las Olsen.

Han tilføjer, at hvis det bliver ved denne ene renteforhøjelse, er det ikke noget, der i sig selv for alvor påvirker økonomien.

»Men det er klart, at der er mere brug for lempelser end det modsatte i øjeblikket,« understreger Las Olsen.

Ifølge Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, skal renteforhøjelsen ses i lyset, af, at Nationalbanken nu i fem måneder har interveneret i markedet i et omfang, som ikke er set siden 2016.

»Nu er tiden så kommet til en renteforhøjelse, fordi interventionerne alene har været i stand til at stabilisere kronen på et svækket niveau, men ikke ændre retning,« påpeger Jeppe Juul Borre.

Han bemærker, at rentestigningen ikke er udtryk for en stramning af pengepolitikken som sådan, men alene skal ses som et forsvar af kronekursen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.