Serier

Danske tekstilvirksomheder byder sig til i kampen mod coronavirus

Fibertex arbejder for at få fart i en europæisk produktion af ansigtsmasker til hospitaler, mens Bestseller bistår danske sundhedsmyndigheder med at skaffe værnemidler fra Asien.

Corona rammer verden
Der arbejdes på højtryk med at skaffe masker og andre værnemidler nok til sundhedssektoren i coronakrisen. Arkivfoto: Gregers Tycho.

Danske industriselskaber forsøger at omstille til også produktion af udstyr til hospitaler, mens destillerier skifter om til håndsprit frem for whisky og gin. Coronakrisen skaber nye løsninger. Den danske tekstilindustri arbejder også med, hvordan den kan bistå med værnemidler til sundhedssektoren.

En af de danske virksomheder i tøjbranchen, som allerede er i tæt dialog med sundhedsmyndighederne om bistand, er modekoncernen Bestseller.

Den har ikke selv produktion af tekstiler til brug i sundhedssektoren, men har tæt samarbejde med mange underleverandører i bl.a. Asien.

»Trods den krise som vores egen virksomhed befinder sig i, har vi stadig et mandskab i Østen. Sammen med regionerne og sundhedsmyndighederne arbejder vi på at facilitere deres adgang til leverandører i forhold til at skaffe værnemidler. Vi stiller vores mandskab, erfaring og logistik til rådighed. Som virksomhed vil vi bidrage med det, vi kan, til myndighederne i kampen mod covid-19,« skriver kommunikationschef Line Ernlund, Bestseller, i en mail til Finans.

Hun understreger, at det samarbejde med myndighederne har stået på en uges tid - og at Bestseller ikke får noget økonomisk ud af det.

En af de store i den danske tekstilbranche er nordjyske Fibertex Nonwovens som bl.a. leverer filtermateriale,r der indgår i ansigtsmasker til brug på hospitaler. Selve produktionen af maskerne ligger især i Asien med Fibertex som leverandør.

Men selskabet arbejder netop nu sammen med andre for at finde løsninger på, om der hurtigt kan etableres en produktion af selve maskerne i Europa – måske endda Danmark.

»Vi har inden for de seneste år investeret ca. 150 mio. kr. i teknologien med avancerede filtermaterialer, der kan bruges i masker og sikre, at viruspartikler filtreres. Vores nano-produkter fremstilles på fabrikken i Aalborg, men vi laver ikke aktuelt selv godkendte værnemidler. Det sker gennem samarbejde med vores kunder, globale virksomheder og især i Asien,« siger Jørgen Bech Madsen, Fibertex Nonwovens A/S, der indgår i Schouw-koncernen.

Han fastslår, at Fibertex klart er indstillet på at hjælpe det danske sundhedsvæsen og rundt om i Europa, hvis det er muligt i den aktuelle krise.

»Vi får lige nu rigtig mange forespørgsler fra mange sider for at skaffe kortsigtede løsninger med ansigtsmasker her og nu. Det er væsentligt, at der findes en europæisk, langsigtet og holdbar løsning,«, siger Jørgen Bech Madsen.

En anden virksomhed i tekstilbranchen som er klar til at gøre en indsats er børsnoterede Gabriel, der producerer boligtekstiler med hovedsæde i Aalborg.

»Desværre har vi hverken tilstrækkelig erfaring med produkterne inden for værnemidler eller produktionsudstyr, der umiddelbart kan anvendes. Vi vil dog stå til rådighed, hvis der er nogen der kan se en vej, som vi ikke selv har kunnet identificere,« siger adm. direktør Anders Hedegaard Pedersen, Gabriel.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil forsøger adm. direktør Thomas Klausen i disse dage at skabe kontakt mellem sundhedsmyndighederne og branchen om, hvor der kan ydes en bistand til sundhedssystemet under krisen.

»Der er stor velvillighed og lyst til at bistå en svær situation for hele samfundet. Det gælder bare om at finde de rette muligheder for at dække behov,« mener Thomas Klausen.

Ikke kun de store virksomheder i tøj- og tekstilbranchen forsøger at bistå. Den lille virksomhed Randers Handsker har gennem nogle måneder arbejdet med at udvikle anti-bakterielle handsker - helt uafhængigt af og før coronavirus. De handsker er netop nu sendt på markedet. Udover at sælge dem har Randers Handsker doneret handsker i lokalområdet til hjælpere på skoler, pasningstilbud og plejehjem samt til Red Barnet.

Læs også