Serier

Hesalight-stifter skal betale 200 mio. kr. i erstatning

Retten i Roskilde har tirsdag dømt tidligere ledelsesmedlemmer samt den tidligere revision i Hesalight erstatningsansvarlige for tabene i den fallerede lampevirksomhed.

Lampekomet i frit fald
Hesalight-stifter Lars Nørholt blev i 2019 idømt syv års fængsel for sin rolle i virksomheden. Dommen er anket. Foto: Carsten Bundgaard Foto: Carsten Bundgaard

Hesalights stifter og tidligere direktør Lars Nørholt er tirsdag blevet dømt til at betale en erstatning på 200 mio. kr. for sin rolle i det fallerede LED-firma.

Det oplyser kurator i Hesaligts konkursbo, Henrik Selchau Poulsen.

Udover Lars Nørholt er også den tidligere bestyrelsesformand Lars Christian Jørgensen, det tidligere bestyrelsesmedlem Martin Kent Nielsen samt firmaets revisionsfirma, Bergmann ved Frank Bergmann Hansen, dømt i sagen.

De dømte skal betale erstatningen på 200 mio. kr. solidarisk, oplyser Henrik Selchau Poulsen.

Det tidligere bestyrelsesmedlem Niels Mikkelsen, der også er kendt som tidligere direktør i IC Company, er frikendt for erstatningsansvar.

Om Hesalight
 • Hesalight fra Roskilde blev stiftet i 2009 og realiserede en voldsom vækst med store overskud på at sælge LED-lys på afbetaling.
 • Succesen krakelerede i 2016, da Erhvervsstyrelsen pålagde virksomheden at ændre sine regnskaber, hvilket ændrede billedet af virksomheden til en rygende ruinhob.
 • Hesalight havde lånt 590 mio. kr. ved at sælge virksomhedsobligationer på baggrund af de gamle regnskaber. Da Hesalight ikke kunne betale pengene tilbage, blev virksomheden begæret og erklæret konkurs i november 2016.
 • Sagen blev meldt til bagmandspolitiet, og i januar 2019 blev stifter Lars Nørholt idømt syv års fængsel for omfattende økonomisk kriminalitet. Dommen er anket og afventer behandling i landsretten.
 • Henrik Selchau Poulsen oplyser i en kortfattet udtalelse, at han er tilfreds med, at der statueret et erstatningsansvar over for de dømte:

  »Det har hele tiden været konkursboets opfattelse, at selskabets ledelse og revisor har pådraget sig erstatningsansvar over for konkursboet og dets kreditorer, hvilket byretten har givet konkursboet medhold i. Vi vil nu gennemgå dommen i detaljer og har ikke yderligere kommentarer,« oplyser han.

  Henrik Selshau Poulsen har anlagt erstatningssagen på vegne af konkursboet efter Hesalight. Virksomheden gik konkurs i november 2016, efter at regnskaberne havde vist sig at være stærkt misvisende.

  Forinden havde en række institutionelle investorer købt virksomhedsobligationer i virksomheden for 590 mio. kr. Blandt investorerne var f.eks. Pensam, PensionDanmark og Danske Capital.

  Hesalights underbalance er opgjort til 829 mio. kr. Kurator Henrik Selchau Poulsen har dog af procesøkonomiske årsager valgt at begrænse erstatningskravet til 200 mio. kr.

  I januar 2019 blev virksomhedens Lars Nørholt idømt syv års fængsel for omfattende bedrageri. Den dom er anket til Østre Landsret, som afsiger dom torsdag.

  Frank Bergmann Hansen oplyser via sin advokat, at han ikke har nogen kommentarer.

  Retten i Glostrup vurderer i dommen Martin Kent Nielsens handlinger - eller mangel på sammen - mindre grove end de øvrige dømte. Derfor skal de friholde ham for at betale i det omfang, de er i stand til det.

  »Min klient og jeg hæfter os ved, at Martin Nielsen har fået medhold i påstanden om, at de andre dømte skal friholde ham for ethvert beløb. Vi vil nu læse dommen nøje og først derefter tage stilling til sagen,« hedder det i en skriftlig udtalelse fra Martin Kent Nielsens advokat, Morten Bjerregaard.

  Finans arbejder på at få en kommentar fra de øvrige dømte.

  Læs også