Erhverv

Stor sportskæde lever videre på bankernes nåde

Med nye lån og en aktieudvidelse har Nordens største sportskæde XXL fået et pusterum fra en truende konkurs.

I Danmark har XXL kun nethandel, selv om etablering af varehuse tidligere har været på tale. Arkivfoto: PR PR-foto.

XXL, der er hjemmehørende i Norge og er Nordens største forhandler af sportsudstyr, er ikke længere i akut konkursfare, efter virksomheden har fået refinansieret lån og har planer om at skaffe nye penge til driften i en kommende aktieemission.

Det skriver det norske erhvervsmedie E24.

Siden XXL tidligere på året fremlagde et skuffende svagt resultat for fjerde kvartal af 2019, der kom oveni en gæld på over 800 mio. kr., har firmaet set på forskellige finansieringsmuligheder til den fortsatte drift.

Desuden var problemet, at sportskæden ville risikere at bryde lånebetingelserne med sine banker i løbet af første kvartal, hvis ikke der blev ændret på de økonomiske forhold med en høj gæld og et svigtende salg.

»Jeg er egentlig ganske afslappet. Uanset om vi bryder lånebetingelserne eller ej, så vil vi have en ny løsning ved udgangen af første kvartal,« lød det først i februar fra bestyrelsesformand i XXL, Hugo Maurstad.

Og nu foreligger så planerne, der i første runde består af en låneomlægning.

Den ny aftale med bankerne DNB og Nordea består af fire forskellige lån, hvoraf de tre har en såkaldt løbende kredit, så der kan trækkes penge efter behov og samtidig afdrages fleksibelt.

Lånene består henholdsvis af et afdragsfrit på 330 mio. kr. med en løbetid på tre år, og tre med kassekredit på i alt 630 mio. kr. samt en løbetid på enten ét eller tre år.

Bankernes krav for at give lånene er, at XXL skaffer likviditet på 66 mio. kr. over årets andet og tredje kvartal samt fordobler det i årets sidste kvartal med julesalget, hvorefter kvartalskravet igen falder til 66 mio. kr. i første halvdel af 2021.

Udover bankaftalerne, har de største aktionærer med kapitalfonden Altor i spidsen, der har en ejerandel på knap 24 pct., sagt god for og forpligtet sig til en aktieudvidelse, så længe deres indbyrdes ejerandele holder sig uændret.

De ny aktietegninger kommer til at polstre XXL med omkring 265 mio. kr.

Med rundt regnet 60 varehuse i Norge, Sverige og Finland er XXL den største aktør i Norden inden for sportsudstyr og -tøj. I Danmark har kæden ikke fysiske butikker, men sælger kun via nettet.

Læs også
Top job