• Opdateret 02/04/2020 kl. 14:13
Erhverv

Hesalight-stifter skal syv år i fængsel

Østre Landsret har torsdag afgjort ankesagen mod Hesalight-stifter Lars Nørholt.

Artiklens øverste billede
Østre Landsret afgjorde torsdag ankesagen mod Hesalight-stifter Lars Nørholt, der i byretten fik syv års fængsel. Her er han er tegnet under byretssagen med sin daværende forsvarsadvokat Anders Németh (th.) Tegning: Rasmus Sand Høyer

Rettelse: Af en tidligere version af denne artikel fremgik det, at det tidligere bestyrelsesmedlem Niels Martinsen var blevet frifundet for erstatningsansvar. Bestyrelsesmedlemmet var rettelig Niels Mikkelsen. Finans beklager fejlen.

Østre Landsret har torsdag idømt Hesalights stifter og tidligere direktør Lars Nørholt 7 års fængsel for bl.a. bedrageri og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed.

Dermed stadfæster landsretten dommen fra Retten i Roskilde.

I en pressemeddelelse skriver Østre Landsret, at den har stadfæstet dommen helt overordnet for de forhold, Lars Nørholt blev dømt for i byretten. Men derudover har landsretten også fundet Nørholt skyldig i yderligere strafbare forhold for 200 mio. kr., men straffen altså den samme.

I byretten blev Lars Nørholt i januar 2019 dømt for bl.a. bedrageri af særlig grov beskaffenhed, mandatsvig af særlig grov beskaffenhed, skyldnersvig af særlig grov beskaffenhed og momssvig af særlig grov beskaffenhed.

De dømte forhold fra byretten løb op i samlet omkring 400 mio. kr.

Udover fængselsstraffen er Lars Nørholt idømt en tillægsbøde på 15 mio. kr., lige som han, hans hustru og et spansk selskab har fået konfiskeret omkring 50 mio. kr. Østre Landsret har derudover besluttet, at to ejendomme på Mallorca kan konfiskeres, og til sidst er Lars Nørholt blevet fradømt retten til at drive virksomhed.

Specialanklager Jørn Thostrup fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) siger, at han er tilfreds med dommen.

»Det er en historisk hård dom. Vi har ingen tidligere landsretsdomme, der har udmålt hårdere straffe i tilsvarende sager, så det kan jeg kun være tilfreds med,« siger han.

Med dommen tangerer Lars Nørholt dommen mod Stein Bagger, som fik 7 års fængsel i byretten. Bagger fik dog rabat for at have samarbejdet med politiet undervejs.

Lars Nørholts advokat Christian Laubjerg siger:

»Lars Nørholt er selvfølgelig rystet over resultatet og vi vil nu læse dommen, før vi kommer med yderligere kommentarer.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Inden Hesalight kollapsede, fortalte Lars Nørholt om virksomhedens store succes

Straffesagen er centreret omkring den nu fallerede lampevirksomhed, Hesalight, der solgte LED-løsninger til både offentlige og private kunder.

Virksomhedernes regnskaber berettede om en veltjenende vækstsucces, og undervejs lånte virksomheden 590 mio. kr. af bl.a. Pensam, Pensiondanmark og Danske Capital gennem salg af virksomhedsobligationer.

I 2016 viste det sig imidlertid, at regnskaberne var stærkt misvisende, og siden myldrede skeletterne ud af skabene. Lars Nørholt havde overført store millionbeløb til bl.a. sig selv og hustruen, og da virksomheden gik konkurs, mistede obligationsejerne deres penge.

Virksomhedens underbalance er opgjort til 829 mio. kr., og advokat Henrik Selchau Poulsen, der bestyrer konkursboet efter Hesalight, har lagt sag an mod Nørholt, flere tidligere bestyrelsesmedlemmer og virksomhedens tidligere revisor med krav om erstatning.

Så sent som tirsdag blev alle på nær et enkelt tidligere bestyrelsesmedlem, Niels Mikkelsen, dømt erstatningsansvarlige for 200 mio. kr. i Retten i Roskilde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.