Erhverv

Ambu opjusterer forventninger til 2020

Ambu løfter forventningerne til 2020 og ser nu organisk omsætningsvækst mellem 26-30 pct. for året mod en tidligere forventning om vækst på 16-22 pct.

Artiklens øverste billede
Foto: Ambu

Det fremgår af en meddelelse fra Ambu efter børsens lukketid mandag, hvori selskabet også kommer med nogle foreløbige resultater for andet kvartal.

På samme tid venter Ambu nu at sælge mere end 1 mio. endoskoper mod en tidligere forventning om "omkring 900.000".

Ambu suspenderer nu forventningerne til overskudsgraden (EBIT-marginen) for året. Selskabet venter at komme med en prognose for EBIT-marginen i forbindelse med regnskabet for andet kvartal, der offentliggøres 5. maj.

Medicoselskabet meddeler endvidere, at de foreløbige resultater for andet kvartal af året viser en organisk omsætningsvækst på 24 pct. og salg af 313.000 engangsendoskoper.

- Selv om der stadig er et højt niveau af usikkerhed, henfører vi omkring 14 pct.point af den organiske vækst i andet kvartal til udbruddet af coronavirus, lyder det i meddelelsen.

Til sammenligning blev der i samme kvartal af regnskabsåret 2018/19 solgt 182.000 engangsendoskoper.

- Den positive finansielle påvirkning fra Covid-19 skal ses som en engangseffekt og blive ekskluderet fra fremtidige forudsigelser, skriver Ambu.

Ambus kommende lancering af et duodenoskop til engangsbrug, som selskabets topchef har kaldt den vigtigste lancering i år, forløber på nuværende tidspunkt helt efter planen.

Det fortæller det danske medicoselskab ligeledes i en meddelelse til fondsbørsen mandag aften.

Det samme gælder for det cystoskop, som de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, i sidste uge gav Ambu grønt lyst til at lancere.

- Det er dog usikkert, hvordan Covid-19 vil påvirke timingen af kliniske forsøg og svartiden hos myndighederne, ligesom adgangen til sundhedssystemerne for at introducere produkterne muligvis vil påvirke vores planer. På nuværende tidspunkt ser vi kun mindre forsinkelser, skriver Ambu i meddelelsen.

Det kommende duodenoskop, der går under navnet Ascope Duo, skal bruges til kikkertundersøgelser via spiserøret af eksempelvis galdeblære og bugspytkirtel.

Ambu går efter at være klar til en fuld kommerciel lancering i USA senere på året af duodenoskopet, der modsat tidligere udgaver fra konkurrenter kun er beregnet til at blive brugt én gang.

Dermed skal der ikke bruges tid på at rense og rengøre produkterne, ligesom det også kan være med til at reducere smittefaren, som har vist sig at være højere end forventet for de genanvendelige duodenoskoper.

Selskabet har flere gange fortalt, at det mere præcist regner med at kunne lancere duodenoskopet tidligt i medicoselskabets skæve regnskabsårs fjerde kvartal, som løber fra juli til udgangen af september.

Ambu har på nuværende tidspunkt ikke fået godkendt sin udgave af duodenoskopet af de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

- Duodenoskopet er den vigtigste af årets lanceringer, og vi forventer fortsat at lancere det tidligt i fjerde kvartal. Det vil inkludere at få godkendelse fra FDA, sagde Juan Jose Gonzalez, der er administrerende direktør hos Ambu, i et interview med Ritzau Finans efter offentliggørelsen af selskabets regnskab for første kvartal i starten af februar.

- Vi har en løbende dialog om vores indsendelse af ansøgningen med FDA. Det er noget, der står højt på agendaen hos FDA, der mener, at der er behov for innovative løsninger på det her område. Vi har kommunikeret med FDA fra begyndelsen, fortsatte han.

De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefalede i august i år, at hospitalerne skiftede til nye design inden for duodenoskopi.

I FDA-anbefalingen blev det blandt andet fremhævet, at et skifte over mod nye design af duodenoskoper kan være med til at reducere risikoen for smittefare hos patienter.

Flere selskaber har derfor også set muligheder i at udvikle duodenoskoper til engangsbrug eller duodenoskoper med engangskomponenter.

I november fik eksempelvis Pentax of America godkendt et duodenoskop, hvor anvendelsen af et sterilt engangskomponent reducerer antallet af dele, der skal renses og desinficeres mellem brug.

Produktet er altså ikke et fuldt engangsprodukt, men indeholder et komponent, der bruges én gang og efterfølgende smides ud.

I december fik den amerikanske gigant Boston Scientific grønt lys af USA's sundhedsmyndigheder til at markedsføre det første fulde engangsduodenoskop.

Ambu ser dog ud til at blive konkurrencedygtig, når det kommer til prisen. I selskabets årsregnskab i november fremgik det, at den forventede listepris på det nye produkt ventes at lande i intervallet 1400 til 1600 dollar per styk.

Boston Scientific har til sammenligning tidligere indikeret en listepris på selskabets duodenoskop på 2500 til 3000 dollar.

/ritzau/FINANS

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.