Erhverv

Dansk Erhverv: »En fælles indsats gør hjælpepakkerne mere effektive«

Torsdag blev EU's finansministre enige om en billionstor corona-hjælpepakke. Et tiltag, der ifølge Dansk Erhverv mindsker risikoen for store økonomiske konsekvenser.

Artiklens øverste billede
En billionstor corona-hjælpepakke fra EU skal hjælpe med mindske de økonomiske konsekvenser af krisen. Arkivfoto: NOEL CELIS / AFP

En milliard stor hjælpepakke kan være på vej til de europæiske økonomier, virksomheder og arbejdspladser, som alle i øjeblikket lider store tab som følge af den globale spredning af coronavirus.

Det offentliggjorde finansminister Nicolai Wammen sent torsdag efter, at EU’s finansministre var nået til enighed om en skitse for en samlet europæisk hjælpepakke, der bl.a. rummer en ny garantifond under Den Europæiske Investeringsbank. Fonden skal understøtte finansiering til især små- og mellemstore virksomheder for omkring 1.500 mia. kr., fremgår det bl.a. i en pressemeddelelse fra Finansministeriet.

Dertil skal et nyt EU-instrument give støtte til nationale lønkompensationsordninger og visse sundhedsrelaterede tiltag på op til omkring 750 mia. danske kr. Ligesom der vil blive givet mulighed for adgang til lån fra eurolandenes fælles lånefond (ESM) for i alt ca. 1.800 mia. kr.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv hilsner cheføkonom Tore Stramer forslaget til den europæiske hjælpepakke velkommen.

»Der er i min optik ingen tvivl om, at den nye gigantiske hjælpepakke fra EU er et meget vigtigt tiltag for imødegå de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet. En fælles og velkoordineret indsats fra EU gør simpelthen hjælpepakkerne langt mere effektive. Det gælder også de hjemlige hjælpepakker, hvis virkning ville blive kraftigt reduceret, hvis andre EU-lande ikke gjorde det samme,« siger han.

I alt indeholder hjælpepakken tiltag for flere billioner.

Pakken vil også give adgang til lån fra EU-landenes fælles krisefond, Den Europæiske Stabilitetsmekanisme, for i alt 2 pct. af landenes bruttonationalprodukt »på visse betingelser«, fremgår det i meddelelsen fra Finansministeriet.

Ifølge Tore Stramer vil den giganstiske hjælpepakke fra EU effektiv kunne mindske risikoen for, at de økonomiske konsekvenser af virusudbruddet løber løbsk og sender økonomien ud i en langstrakt og dyb recession.

»Det er derfor også en rigtig god nyhed for dansk økonomi, at der nu er udsigt til en gigantisk fælles europæisk hjælpepakke på hele 4.000 mia. kr. Vi er en lille åben økonomi, der er meget afhængig af samhandlen med resten af EU. Konkret går mere end 60 pct. af den samlede danske eksport til EU-lande og godt 550.000 danske arbejdspladser er direkte afhængige af eksporten til EU,« siger han.

EU’s hjælpepakke er endnu ikke endeligt vedtaget, og der venter nu en endelig politisk godkendelse.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.