Erhverv

Forslag: Danskerne skal have skattefradrag for oplevelser i Danmark

Horesta vil kickstarte omsætningen i den kriseramte turist- og oplevelsesbranche, når Danmark åbner igen. Udgifter til overnatninger, bespisning og brug af forlystelser og kulturtilbud skal kunne trækkes fra efter samme model som håndværkerfradraget.

Artiklens øverste billede
Hotelværelserne står tomme, og genopretningen vil tage lang tid. Foto: Finn Frandsen

Danskerne skal have et fradrag for oplevelser på hotel, restaurant eller forlystelser efter samme model som håndværkerfradraget. Fradraget skal sparke gang i omsætningen i et hårdt presset erhverv, når Danmark igen åbner op efter coronakrisen.

Det foreslår Horesta, der er hotellernes og restauranternes brancheorganisation.

»Der vil gå lang tid, før de udenlandske turister vender tilbage, og de står for næsten halvdelen af overnatningerne herhjemme. Derfor er det afgørende, at de danske forbrugere åbner pungen og oplever Danmark på hotel, restauranter, forlystelser, teatre osv. Det vil give erhvervet en kickstart og sætte gang i beskæftigelsen,« siger Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

I dag kan danskerne få fradrag for visse typer af udgifter til håndværkere på op til 18.700 kr. om året.

Horesta ønsker, at forbrugerne skal have samme muligheder for fradrag i 2020 og 2021, når de køber ydelser inden for turisme- og oplevelsesøkonomien. Det kan omfatte køb og ydelser på restauranter, caféer, campingpladser, vandrehjem, hoteller, attraktioner, forlystelsesparker, teatre, koncertsteder m.v.

Der skal være et minimumskøb på 300 kr., og det skal foretages digitalt, så der er mulighed for at føre kontrol.

»Indtil for et par måneder siden var turisterhvervet den største jobskaber i Danmark. Nu har omsætningen ligget stille i lang tid, og grænserne har været lukkede. Derfor skal forbrugerne have et incitament og en motivation til at bruge penge inden for landets grænser. Det vil sikre tusindvis af arbejdspladser,« siger Katia Østergaard.

Indtil for et par måneder siden var turisterhvervet den største jobskaber i Danmark, siger Katia Østergaard, adm. direktør i brancheforeningen Horesta. Foto: Nicolai Raastrup

Forslaget bliver umiddelbart godt modtaget af oppositionspartiet Venstre, der forhandler med regeringen om en plan for genåbningen af Danmark.

»Det er et anderledes forslag, men det er også ekstreme tider. Oplevelsesøkonomien er fuldstændig i knæ, og hvis et oplevelsesfradrag kan bidrage til hurtigt at få erhvervet på fode igen, så er det værd at overveje,« siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.

Det vil give erhvervet en kickstart og sætte gang i beskæftigelsen.

Katia Østergaard, adm. direktør i Horesta.

I Socialdemokratiet er man derimod skeptisk overfor forslaget.

»Der er lige fantasifuldt nok, og jeg tror slet ikke, det er nødvendigt. Det er formentligt korrekt, at der vil komme færre udenlandske turister. På samme måde vil danskerne blive hjemme, og dermed vil de automatisk bruge flere penge på hotelophold, restaurantbesøg og andre oplevelser,« siger Orla Hav, erhvervsordfører for Socialdemokratiet.

Fradraget for oplevelser er en del af en større genopretningspakke for branchen, som Horesta har sammensat og præsenteret for politikerne.

Organisationen fremhæver, at oplevelses- og turisterhvervet er i dyb krise efter en lang periode med lav eller ingen omsætning. Selv når restriktionerne lempes eller ophæves vil der gå lang tid, før det bliver en blot nogenlunde normal hverdag. Ifølge Horesta kan der gå flere år, før situationen normaliseres.

»Efter finanskrisen tog det restauranterne 2 år at nå samme omsætning som før krisen. For hoteller, kroer, vandrehjem og konferencesteder gik der 4 år. Det bliver en lang kamp at genskabe omsætningen,« siger Katia Østergaard.

Oplevelsesøkonomien er fuldstændig i knæ, og hvis et oplevelsesfradrag kan bidrage til hurtigt at få erhvervet på fode igen, så er det værd at overveje.

Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.

Derfor foreslår organisationen, at modellen med lønkompensation forlænges for erhvervet også efter 9. juni med en gradvis udfasning i løbet af efteråret.

Horesta ønsker også en nedsættelse af momsen for ydelser købt på hoteller og restauranter. Denne model er allerede taget i brug i Norge.

Pakken indeholder også forslag om fuldt fradrag for virksomheders køb af ydelser i forbindelse med møder, konferencer og lignende.

Endelig vil Horesta have begrænset udlejningen af private hjem, som altovervejende sker gennem Airbnb.

»Den private udlejning underminerer hoteller, kroer og vandrehjem og de arbejdspladser, de skaber,« siger Katia Østergaard.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.