Serier

Nyt kapitel: Sådan går det nu for Lars Juhl, der fuckede sit liv op. Læs det nye kapitel her. Vi har låst en del af det op.

Svensk avis har søndag ni siders dødsannoncer

Dagens Nyheter har et usædvanligt stort antal dødsannoncer i dagens avis. Det skyldes coronavirus, skriver avisen.

Corona rammer verden
Lørdag bragte den canadiske avis Montreal Gazette syv sider dedikeret til dødsannoncer. Foto: Christinne Muschi/Reuters

I søndagens udgave af den svenske avis Dagens Nyheter er der næsten ni siders dødsannoncer.

Det er mere end dobbelt så mange, som normalt, skriver avisen.

»Den pågående coronaepidemi begynder at kunne ses i dødsannoncerne,« skriver Dagens Nyheter, der tilskriver coronavirussen årsagen til de mange dødsannoncer.

Normalt har avisen omtrent fire sider på en søndag.

Siden søndag i seneste uge er 641 døde i Sverige, smittet med corona. Det seneste svenske dødstal er fra søndag, hvor 29 blev registreret døde med coronavirus på et døgn.

Det er ikke første gang, at coronavirussen får dødsannoncer i aviser til at boome. I marts gik avisen L’Eco d’ Bergamo i Norditalien fra den normale ene side med dødsannoncer til 10.

Sverige er det land i Norden, der har flest dødsfald - også målt på antallet af indbyggere. Indtil videre er 1.540 døde. I Danmark er det tal 355 døde. Danmark har således dødsfald ca. 6 dødsfald pr. 100.000 indbyggere. Sverige har knap 15 dødsfald pr. 100.000 indbyggere.

Sverige har valgt en strategi, der er mindre restriktiv end den danske. Mens det danske samfund i flere uger har været lukket ned, så har det svenske mere eller mindre været åbent. I Danmark forsøger man at inddæmme smitten, mens strategien i Sverige går imod flokimmunitet.

Hvilken strategi, der i sidste ende koster færrest liv er svært at gisne om på nuværende tidspunkt, mener Jens Lundgren, professor i virussygdomme ved Institut for International Sundhed på Københavns Universitet.

»Der er store forskelle mellem de to lande, men er det så, fordi Sverige har håndteret epidemien dårligere end Danmark? Det er for tidligt at sige,« vurderede Lundgren over for Jyllands-Posten fredag.

Den største bekymring i Sverige er derfor ikke nødvendigvis antallet af døde, men antallet af patienter på intensiv. Det tal fortsætter med at stige i Sverige, mens det er faldende i Danmark.

»Udviklingen i Sverige kan indikere, at epidemien kører mere uhæmmet der. Men hvis Sverige nu når flokimmunitet i Stockholm hen over sommeren, mens vi skal igennem en ny bølge i efteråret, kan det være, at vi ender nogenlunde samme sted. Måske får de bare revet plasteret af rigtig hurtigt i Sverige,« har epidemiolog og professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC, Lone Sørensen udtalt til Jyllands-Posten.

Læs også