Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Efter massiv kritik: Regeringen justerer hjælpepakke til rejsebranchen

Kritikken er haglet ned over regeringens hjælpepakke til rejsebranchen. Først afviste regeringen at sadle nu. Nu er erhvervsministeren så på vej med en justeret hjælpepakke.

Corona rammer verden
Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer en justeret hjælpepakke til rejsebranchen med, at regeringen har lyttet til kritikken af den hidtidige pakke. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix.

Regeringen forlænger nu hjælpepakken til rejsebranchen, så den gælder til og med den 10. maj. Samtidig blødes der op på et krav om kollektiv hæftelse for lånepakken.

Hjælpepakker

Pakke 1

  • Regeringen vedtog den 26. marts en hjælpepakke til rejsebranchen på 1,5 mia. kr. gældende frem til og med den 13 april.
  • Pakken administreres af Rejsegarantifonden og omfatter alene lån for rejseudbyderes faktiske omkostninger.
  • Samtidig administreres pakken som et kollektivt lån, som alle medlemmer af Rejsegarantifonden hæfter solidarisk for.
  • Er der derfor rejseudbydere, som trækker på hjælpepakken for bagefter at gå konkurs, hæfter de tilbageværende medlemmer for lån, som de ikke selv har taget.

Pakke 2

  • Nu har regeringen så varslet en justering af hjælpepakken.
  • Beløbet fastholdes, men for nye lån optaget efter den 13. april vil den enkelte rejseudbyder hæfte direkte for 66,7 pct. af lånet, mens Rejsegarantifondens medlemmer hæfter kollektivt for de sidste 33,3 af lånet.
  • Samtidig forlænges hjælpepakken til at gælde til og med den 10. maj.

Hidtil har alle rejseselskaber hæftet kollektivt for lån via hjælpepakken, men efter massiv kritik ændrer regeringen nu kurs.

I stedet for en 100 pct.s kollektiv hæftelse, vil regeringen ændre modellen, så den enkelte rejseudbyder hæfter for to tredjedele af optagne lån, mens rejseaktørerne hæfter i samlet flok for den sidste tredjedel af alle optagne lån.

Erhvervsminister Simon Kollerup forklarer i en pressemeddelelse ændringen med, at regeringen har lyttet til kritikken.

»Ingen af os har stået i en lignende situation før, og derfor er det vigtigt, at vi kan rette ind undervejs. Jeg håber, at vi med den her ændring vil få en tilbagebetaling, der fremover vil gøre det mere fair for de enkelte rejseudbydere, samtidig med at vi holder fast i den kollektive model, som er velkendt gennem mange år i Rejsegarantifonden,« siger Simon Kollerup.

Men regeringen har ikke lyttet tilstrækkeligt, lyder det fra Lars Thykier, direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

»Det er bedre end ingenting, men stadig langtfra nok. Vi havde i første omgang gerne set, at det hele blev individuelle lån,« siger Lars Thykier til DR Nyheder.

Jeg ved, at rejsebranchen er rigtig hårdt ramt af coronakrisen.

Simon Kollerup, erhvervsminister

Han kritiserer især, at de ændrede hæftelsesvilkår kun gælder for nye lån til rejseudbydere, mens allerede optagne lån er omfattet af de hidtidige regler om 100 pct.s kollektiv hæftelse. Det betyder, at andre rejseselskaber hænger på regningen, hvis en rejseudbyder, der har trukket på hjælpepakken, går konkurs.

I stedet for regeringens justering foreslår Lars Thykier, at rejsebranchen får direkte økonomisk hjælp i stedet for lån.

Erhvervsministeren håber derimod, at den justerede og forlængede hjælpepakke, som allerede i dag er til førstebehandling i Folketinget, vil hjælpe rejsebranchen til at undgå konkurser.

»Jeg ved, at rejsebranchen er rigtig hårdt ramt af coronakrisen,« siger Simon Kollerup.

Vedtager Folketinget som ventet den justerede hjælpepakke, vil de nye regler få virkning med tilbagevirkende kraft fra den 14. april til og med den 10. maj, oplyser Erhvervsministeriet.

BRANCHENYT
Læs også