Erhverv
BREAKING

Konkurrencerådet slår ned på Danmarks største udlejer af festivaltoiletter

Konkurrencerådet pålægger Godik at stoppe brugen af aftaler, der reelt låser kunder til firmaet i flere år. Godik-direktør kalder sagen en storm i et glas vand.

Godik, der bl.a. udlejer toiletter og udstyr til Smuk Fest, har fået ørerne i konkurrencemyndighedernes maskine på grund af firmaets lejeaftaler. Foto: Godik.

Det er slut med, at udlejningsfirmaet Godik lægger kunder i kontraktlige håndjern ved brug af lejeaftaler med særlige rabatvilkår.

Det fastslår Konkurrencerådet i en ny afgørelse for Godik, der er Danmarks suverænt største udlejer af mobile toiletter og materiel til f.eks. festivaler, koncerter og markeder i hele landet.

Jeg sender selvfølgelig afgørelsen til vores advokat, og så ser vi, hvad han siger. Men i min verden er jeg fløjtende ligeglad med, hvad de siger.

Kim Godiksen, direktør i Godik

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen modtog i 2017 en klage over Godiks fremfærd, som fik styrelsen til at indhente aftaler fra 13 Godik-kunder.

»Godiks kontrakter indebar, at Godik stillede krav om, at de pågældende festivaler og events brugte Godik som eneleverandør af toiletter. Det er en klar overtrædelse af konkurrenceloven,« udtaler Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet, om rådets afgørelse.

Misbruget fandt sted i perioden 2014-2018, hvor Godik havde en dominerende markedsposition, idet firmaet sad på mere end 50 pct. af udlejningsmarkedet.

Den position brugte Godik til at operere med kontrakter, der tilbød lejere en rabat på 25 pct. i forhold til Godiks standardpriser, hvis de takkede ja til at bruge det nordjyske firma i tre år eller mere.

Handlede en lejer med Godiks konkurrenter i aftaleperioden, skulle kunden både tilbagebetale den modtagne rabat og betale en kompensation samt en bod »beregnet efter en nærmere angivet metode til Godik«, fremgår det af afgørelsen.

Konkurrencerådet kalder fremgangsmåden et klart brud på konkurrenceloven og pålægger Godik at droppe de ulovlige lejeaftaler.

»Konkurrencerådet påbyder Godik at ophøre med den ulovlige adfærd og fremover at afstå fra lignende adfærd,« fremgår det af en pressemeddelelse.

Kim Godiksen, stifter og direktør i Godik, kalder sagen for en storm i et glas vand.

»Jeg sender selvfølgelig afgørelsen til vores advokat, og så ser vi, hvad han siger. Men i min verden er jeg fløjtende ligeglad med, hvad de siger. Jeg retter da bare ind. Længere er den ikke,« siger Kim Godiksen.

Godik har endnu ikke offentliggjort 2019-regnskabet, men i 2018 var overskuddet efter skat på 25,1 mio. kr. med en egenkapital på 147,7 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også