Serier

Tusindvis af virksomheder er strømmet til med hjælp under krisen

Flere end 2.000 virksomheder har i marts og april henvendt sig til Lægemiddelstyrelsen med værnemidler og tilbud om hjælp til at skaffe dem, viser en opgørelse.

Corona rammer verden
Mundbind og andre værnemidler har været en mangel under coronakrisen. Foto: Lars Krabbe.

Selvom coronakrisen har ramt dansk erhvervsliv hårdt, har det ikke afholdt virksomhederne fra at stille sig til rådighed og give en hjælpende hånd.

Flere end 2.000 danske virksomheder er strømmet til med tilbud om hjælp under krisen. Det viser en opgørelse over virksomheder, som har henvendt sig under kampagnen ”Danmark Hjælper Danmark” fra 23. marts til 30. april 2020.

Bag initiativet står Lægemiddelstyrelsen med hjælp fra Dansk Erhverv og Dansk Industri, der har haft til opgave at sortere i de mange henvendelser.

»Der har været en overvældende interesse fra virksomhederne om at hjælpe – lige fra at kunne levere givne varer, lave donationer eller omstille produktionen,« fortæller Lars Frelle-Petersen, direktør i Dansk Industri.

Omtrent halvdelen af henvendelserne er kommet fra virksomheder, som ikke til dagligt arbejder med at producere medicin eller medicinsk udstyr, viser opgørelsen.

»Virksomhederne har været parate til at hjælpe til med at levere varen. Det er ikke alt, vi har kunnet bruge, men så har de i stedet kunne hjælpe med f.eks. import af værnemidler fra Kina,« siger Lars Frelle-Petersen

En af de mindre virksomheder, som har taget fat i Lægemiddelstyrelsen og ”Danmark Hjælper Danmark” med henblik på at yde assistance, er Awilco, der bl.a. leverer batterier og energisystemer til industrien.

Motivationen var klar, fortæller selskabets direktør Niels Willumsen.

»Hvis de etablerede kanaler er brændt sammen, så rangerer samfundet højere, og vi må hjælpe, så godt vi kan. Vi er ikke Novo Nordisk, men vi kunne hjælpe med at få varerne frem til dem, som trængte,« siger han.

Til trods for, at Awilco tilbød at indhente værnemidler i form af masker, kitler og visirer fra en af selskabets leverandører i Kina, har det endnu ikke mundet ud i et samarbejde, fortæller selskabets direktør.

»For at være ærlig, har de været lidt tunge at danse med, og svarene var ikke så klare som vi havde forventet. Det var svært at få præcis information og feedback om de tekniske krav til værnemidlerne, siger Niels Willumsen og tilføjer:

»Vi bød ind på at levere nogle af værnemidlerne, men svaret var, at de skulle have specielle specifikationer. Men det var uklart, hvilke værnemidler og specifikationer på disse, der var tale om, og da så specifikationerne var på plads, blev vi bedt om at kontakte regionerne direkte«

Lars Frelle-Petersen fortæller, at det langt fra er alle henvendelser, som er mundet ud i et samarbejde, men at der er tale om omtrent en tredjedel.

»Vi har fået henvendelser fra både store og små virksomheder. Men det er enorme partier, der har været behov for - og i visse situationer har det været svært for små virksomheder at levere,« siger Lars Frelle-Petersen.

»Til tider har der været så mange henvendelser, at det har været svært at svare i rimelig tid,« tilføjer han.

Hos Danske Regioner har man været glade for samarbejdsviljen fra dansk erhvervsliv. Men man har samtidig med udgangspunkt samarbejdet med kendte leverandører, som har kunnet levere store mængder.

»Vores lagre af værnemidler er robuste, og vi har over de seneste uger øget beholdningen markant. Det er blandt andet sket gennem et godt og tæt samarbejde med dansk erhvervsliv. I den situationen vurderer vi derfor, at der for nuværende ikke er behov for flere henvendelser,« skriver medlem af Danske Regioners bestyrelse, Anders Kühnau (S), i en mail.

BRANCHENYT
Læs også