Erhverv

Landets største ejendomsmægler er optimist: »Vi har ikke troet på dommedagsprofetierne«

Coronakrisen har kun kortvarigt påvirket boligmarkedet, lyder det fra Poul Erik Bech.

Landets største ejendomsmægler, Poul Erik Bech, er optimistik i forhold til 2020. Foto: Niels Hougaard.

Optimismen fejler intet i Danmarks største ejendomsmæglervirksomhed EDC Poul Erik Bech. Regnskabet for 2019 viste fremgang, og selv om boligmarkedet i fem uger var påvirket af corona, er det ikke blevet kronisk. Langtfra. Faktisk blev maj den bedste måned nogensinde i EDC-kæden på salgsfronten.

»Vi har oplevet et 2020, hvor der har været en fantastisk efterspørgsel. Vi kan se den underliggende udvikling i forhold til, hvor mange der gerne vil ud og se på bolig og rekvirere en salgsopstilling, så på den måde er udviklingen ikke kommet som en stor overraskelse. Men den fart, der har være i maj, og at det ikke tog mere end fem uger med en påvirkning fra corona, kan overraske,« siger Poul Erik Bech.

Rekorden i maj kom, samtidig med, at EDC Poul Erik Bech Holding offentliggjorde sit regnskab for 2019. Det viste fremgang på både top- og bundlinje. Nettoomsætningen steg med lidt over 3 pct. til 471,5 mio. kr., og resultatet endte på 61,6 mio. kr.

Fremgangen kom i hus på trods af et fald på 10 pct. i erhvervsdelen af forretningen. Faldet tilskrives bl.a. usikkerhed om det, der endte med et politisk indgreb i boligreguleringsloven.

»Det er ikke for at tage andre som gidsler, men de andre større erhvervsmæglere har også haft tilbagegang, og hvis vi ser på konkurrenterne, har de haft en større tilbagegang. Så i det lys er vi tilfredse med udviklingen. Det ændrer selvfølgelig ikke på, at vi gerne ville have fremgang, men når man ser på det relativt, er vi kommet styrket igennem året,« siger Poul Erik Bech.

»Man kan altid diskutere, om 10 pct. er meget eller lidt. Journalister kan beskrive det som et markant fald, men jeg synes, at det er beskedent. Og man kan ikke have all time high hvert år,« siger Poul Erik Bech.

Mens boligmarkedet - bortset fra ugerne 12-16 - har klaret sig godt i 2020, ser det lidt anderledes ud for erhvervsmarkedet, lyder det fra Poul Erik Bech. Det er der ifølge landets største ejendomsmægler en enkel forklaring på.

»Udviklingen på boligmarkedet er ikke et spørgsmål om, hvorvidt folk bliver syge eller ej. Det afgørende er, om folk har et arbejde, og her var finanskrisen langt hårde ved boligmarkedet. Men under coronakrisen er de underliggende faktorer ikke blevet dårligere. Vi har ikke troet på dommedagsprofetierne,« siger Poul Erik Bech.

Det kan lyder mærkeligt, da coronakrisen har banket ledigheden op på det højeste niveau i syv år.

»Men mange af dem, der er blevet hjemsendt eller blevet arbejdsløse, er ikke nødvendigvis den typiske boligkøber,« lyder vurderingen fra Poul Erik Bech, der dog påpeger, at udviklingen på boligmarkedet kan blive ramt, hvis arbejdsløsheden rammer den typiske boligkøber.

»Men jeg er fortsat optimistisk i forhold til 2020. Jeg har en god tiltro til markedet, når vi ser ind i andet halvår. Men udfordringen kan være større inden for erhverv,« siger Poul Erik Bech.

BRANCHENYT
Læs også