Erhverv

Optimismen vender tilbage i danske virksomheder

Erhvervslivets dagsform er markant forbedret, og langt færre forventer at skulle fyre folk, viser en ny måling.

Artiklens øverste billede
Sandwichkæden Sunset Boulevard havde tidligere 700 af de 1.000 ansatte sendt hjem med lønkompensation, men nu er alle tilbage. »Fortsætter den nuværende udvikling, så begynder vi for alvor at sætte fart på vækstplanerne igen efter sommerferien,« siger adm. direktør Jens Broch. Foto: PR

Efter nogle måneder i heftig corona-modvind ser danske virksomheder nu langt mere positivt på situationen. Finanserne er sundere, og langt færre forventer at skulle afskedige folk.

Det viser en ny måling blandt 3.000 virksomheder fra analysefirmaet Voxmeter.

»Man har været hurtig med at rebe sejlene og efterfølgende set, at det ikke var helt så slemt, som man frygtede. Det har udmøntet sig i, at man måske har skullet tilbagekalde nogle fra hjemsendelser. Fra at have fået en skræk i livet, er man blevet lidt mere optimistisk,« siger Christian Stjer, adm. direktør i Voxmeter.

Det bliver selvfølgelig ikke det år, vi forventede, da vi startede, men vi skal nok komme fint igennem.

Steffen Kremmer, adm. direktør, Skako Concrete

Målingen, der er foretaget i maj, viser, at over 20 pct. af virksomhederne nu venter at få bedre likviditet. Det er næsten en fordobling i forhold til en måling i marts, der også viste, at 14 pct. forventede større nedskæringer. Nu er det tal faldet til det halve.

17 pct. af virksomhederne ventede tidligere at skulle afskedige ansatte, men det tal er nu dykket til 10 pct.

»Virksomhederne har i høj grad været hurtige til at trimme forretningen. Dels ved afskedigelser, dels ved lønreduktioner. Nu ser man i virksomhederne, at der er rum til at gå den modsatte vej,« siger Christian Stjer.

Blandt eksportvirksomhederne, der fortsat er mærket af corona-restriktioner mange steder i udlandet, er der mærkbart større optimisme.

Andelen af eksportvirksomheder, der forventer at ansætte flere medarbejdere, er steget fra 9 til 14 pct., og kun 14 pct. forventer at skulle afskedige folk mod over 20 pct. i marts.

Steffen Kremmer, adm. direktør i Skako Concrete, der leverer anlæg til produktion af betonelementer, fortæller, at virksomheden stadig er ramt af coronakrisen.

Men der begynder at være større aktivitet hos de udenlandske kunder i bl.a. USA, Frankrig og England, og Skako Concrete har netop sikret sig ordrer på nye anlæg for 25 mio. kr. i USA og Sydkorea.

»Da det hele blev lukket ned, blev vi alle sammen lidt forskrækkede og brugte nogle dage på at finde ud af, hvad der var op og ned på tingene. Og så arbejdede vi os stille og roligt frem igen. Jeg er sådan set positiv. Det bliver selvfølgelig ikke det år, vi forventede, da vi startede, men vi skal nok komme fint igennem,« siger Steffen Kremmer.

Vi er kommet bedre igennem krisen, end vi forventede medio marts.

Jens Broch, adm. direktør, Sunset Boulevard

Flere andre virksomheder med internationale aktiviteter, bl.a. Jysk og Carl Hansen & Søn, har tidligere fortalt Finans om gode takter i udlandet.

Også i detailhandlen, der har været blandt de hårdest coronaramte sektorer, er der signaler om fremgang. Shoppingcentrene åbnede igen den 11. maj efter to måneders tvangslukning, og ifølge flere af de store centerejere er antallet af kunder i centrene nu tæt på det normale.

»I nogle af vores centre har vi kundestrømme over indeks 100 i forhold til for et år siden. Det er glædeligt at konstatere, at kunderne meget hurtigt er vendt tilbage til centrene,« siger Boris Nørgaard Kjeldsen, adm. direktør i Dades, der er en af landets største ejere af shoppingcentre med 13 centre over hele landet.

De danske restauranter har været blandt de hårdest ramte af corona med lukkede køkkener og store omsætningsdyk. Sandwichkæden Sunset Boulevard havde tidligere 700 af de over 1.000 ansatte sendt hjem på lønkompensation, men alle er nu tilbage på arbejde, og alle 45 restauranter er åbne.

»Vi er kommet bedre igennem krisen, end vi forventede medio marts. Der har været, og der er stadig, masser af usikkerhed, og vi er spændte på, hvordan de næste måneder udvikler sig. Men lige nu ser situationen bedre ud, end vi turde håbe på midt i marts,« siger Jens Broch, adm. direktør i Sunset Boulevard.

Christian Stjer fra Voxmeter påpeger, at der stadig er stor usikkerhed og risiko for, at virksomhederne begynder at løfte humøret for tidligt.

»Der er tilsyneladende en vurdering af, at det ikke tegner til at udvikle sig helt så slemt, som man havde frygtet. Det bliver meget spændende at se, hvordan det ser ud på den anden side af sommerferien, hvor man ikke har de samme, stimulerende hjælpepakker,« siger Christian Stjer.

Fra at have fået en skræk i livet, er man blevet lidt mere optimistisk.

Christian Stjer, adm. direktør, Voxmeter

Steffen Kremmer fra Skako Concrete understreger også, at det er for tidligt at sætte to streger under 2020.

»Jeg kan ikke se hele året igennem fuldt fortrøstningsfuld. Jeg kan se 4-5 måneder frem. Jeg kan godt stadig have en lille smule uro i maven over, at det kan blive lidt svært sidst på året,« siger Steffen Kremmer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.