Erhverv

Medier: Kendt storfisker blandt tiltalte i kvotesag

Skagens kvotekonge er blandt de tiltalte i en omfattende sag om snyd med fiskekvoter, skriver flere medier.

Henning Kjeldsen er en af Danmarks rigeste mænd og ifølge Berlingske blandt de tiltalte i en stor sag om overtrædelse af regler for fiskekvoter. Foto: Betina Garcia

10 personer er blevet tiltalt i den såkaldte kvotesag. Nu viser den ene sig ifølge flere medier at være en af landets rigeste storfiskere, Henning Kjeldsen.

Både Berlingske og DR navngiver ham som hovedmand i sagen.

Det er Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kendt som Bagmandspolitiet - der har rejst tiltalen for overtrædelse af reglerne for fiskekvoter.

I sagen kræver anklagemyndigheden en bødestraf og at ikke mindre end 231.998.771,69 kr. konfiskeres.

Det er nemlig det beløb, anklagemyndigheden vurderer, at de tiltalte har fået ud af forbrydelsen.

En advokat og en revisor er også blandt de tiltalte. Og der er i sagen krav om, at både Henning Kjeldsen, som anses som hovedmand i sagen, samt en advokat og en revisor frakendes retten til at drive og udøve deres erhverv.

Anklagemyndigheden mener, at kvotereglerne er blevet omgået, så en fisker reelt har haft flere kvoter end tilladt.

Det er efter anklagemyndighedens vurdering sket ved, at fiskeren, som anses som hovedarkitekt bag konstruktionen, har været den reelle ejer af en række selskaber, hvor stråmænd har stået som ejere.

»Det er vores vurdering, at han er den eneste, der reelt har haft med driften af selskaberne at gøre, og at direktørerne i selskaberne alene har fungeret som stråmænd,« siger Per Fiig, der er fungerende statsadvokat for SØIK, i en pressemeddelelse fra SØIK.

SØIK oplyser ikke navnene på virksomhederne, ligesom det heller ikke fortæller nærmere om de 10 personer.

DR har fået fat i Henning Kjeldsen, som dog ikke har kommentarer til sagen.

»Jeg ved ikke noget om sagen, da jeg har været ude at fiske. Jeg har ingen kommentarer. God dag,« siger han til mediet.

Henning Kjeldsen er i dag en af Danmarks rigeste storfiskere, og allerede i 2013 ejede han ifølge Berlingske fiskekvoter for knap 800 mio. kr.

Finans har tidligere beskrevet, hvordan Henning Kjeldsen var 19 år gammel, da han trådte i sin fars fodspor og blev fisker.

Han var 50 år gammel, da han drønede ind på listen over Danmarks rigeste personer. I efteråret 2019 lå han nummer 83 med en anslået formue på 1,6 mia. kr.

Han udtaler sig sjældent i medierne, men gjorde en undtagelse i sommeren sidste år, hvor kan kritiserede Christiansborg og forklarede, at han så sig udsat for en hetz fra politikerne, som ifølge ham har gjort det umuligt at drive forretning i Danmark.

Sagen blev anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017 og i 2018 overtog SØIK sagen.

Læs også
Top job