Erhverv

Han gav døtrene størstedelen af livsværket - og tjente 1 mia. kr. før skat

Rekordresultat i den familieejede milliardkoncern Selfinvest, som stifteren for nyligt overdrog hovedparten af.

Billede af ejerfamilien, fra venstre Nina Østergaard Borris, Mia Østergaard Nielsen og Torben Østergaard-Nielsen. PR-foto.

Den danske oliekøbmand Torben Østergaard-Nielsen overdrog for nyligt hovedparten af sit livsværk til sine to døtre og gjorde dem med ét slag til milliardærer.

Nu kan han fremvise et rekordregnskab for sit selskab Selfinvest, der bl.a. tæller den globale shippingkoncern United Shipping & Trading Company (USTC).

I regnskabsåret 2019/20 omsatte Selfinvest for 76,7 mia. kr. Resultatet før skat rundede for første gang 1 mia. kr. - næsten en tredobling fra året før.

»Det er på alle måder et bemærkelsesværdigt resultat,« siger Torben Østergaard-Nielsen i en pressemeddelelse.

Fremgangen har Torben Østergaard-Nielsen især hentet i bunkermarkedet, hvor USTC-gruppens Bunker Holding, der bl.a. står bag Dan-Bunkering, fordoblede bundlinjen.

Også Torben Østergaard-Nielsens shipping- og logistikvirksomhed SDK, som tidligere var kendt under navnet Shipping.dk, bidrog til rekordresultatet. Det samme gjorde hans investeringer i værdipapirer, ejendomme og biler.

»I og med vores aktivitetsområder spænder så bredt, som de gør, og med kontorer og aktiviteter i mere end 30 lande verden over, mærker vi nærmest Corona-krisen som en sneboldeffekt, som den bevæger sig rundt i verden. De seneste måneder har derfor været en syretest af vores forretning og selskabernes strategier. Vi er slet ikke på den anden side af Corona-krisen endnu, men foreløbig har vi klaret os tilfredsstillende igennem,« siger Torben Østergaard-Nielsen.

Oliemilliardæren fra Fyn valgte for nyligt at overdrage 66 pct. af sit forretningsimperium til sine døtre, 36-årige Nina Østergaard Borris og 30-årige Mia Østergaard Nielsen.

Nina Østergaard Borris blev tidligere på året en del af direktionen i USTC, der er en af Danmarks største virksomheder målt på omsætning.

I første omgang beholder Torben Østergaard Nielsen, der i dag er topchef, de bestemmende A-aktier i moderselskabet Selfinvest. Men det er planen, at børnene de kommende år skal arve det hele.

I mellemtiden skal oliefamilien med de mange milliarder bl.a. forholde sig til coronakrise, handelskrig og en oliepris, der tidligere på året kollapsede, men nu har genvundet en smule.

»Vi forventer derfor ikke at komme lige så flot i mål med 2020/21, selvom jeg må sige, at alle gruppens aktiviteter står stærkt positioneret til et spændende år,« siger Torben Østergaard-Nielsen.

Selfinvest-koncernen beskæftiger over 2.500 ansatte og har en bogført egenkapital på 4,6 mia. kr.

Læs også