Serier

Millionærgruppe: De rigeste skal betale for corona-genrejsning

En international gruppe millionærer med flere prominente navne slår til lyd for en mere fair fordeling af verdens rigdom, der skal bidrage med at få samfundene på fode igen efter coronakrisen.

Corona rammer verden
Djaffar Shalchi, dansk-iransk entreprenør og millionær.

Den endelige regning for coronakrisen er på ingen måde opgjort, men der er nok ikke større tvivl om, at de økonomiske konsekvenser vil påvirke verdens og det danske samfund i lang tid fremover.

Og hvordan regningen overhovedet kan og skal betales, bliver sandsynligvis essensen af mange politiske diskussioner i de kommende år.

Nu foreslår den dansk-iranske ejendomsudvikler og mangemillionær Djaffar Shalchi sammen med knap 100 andre millionærer fra flere lande, der sammen kalder sig for ”Millionaires for Humanity”, at de rige skal bidrage mere ved at blive højere beskattet.

Personligt tror jeg på at pålægge verdens rigeste personer en formueskat på 1 pct. Folk som jeg har råd til det, det vil ikke skade os, og det vil gøre en enorm forskel.

Djaffar Shalchi, dansk-iransk entreprenør og ejendomsudvikler

I forbindelse med, at G20 og EU drøfter genopretningsplaner, har millionærgruppen skrevet et åbent brev med en appel om, at de ansvarlige regeringer sætter ind over for uligheden mellem de få, der har alt for meget, og alle dem, der ikke har. En kløft, underskriverne mener, kun vil vokse som konsekvens af coronakrisen.

Millionærgruppen tæller flere prominente navne.

Både den britiske film- og tv-mand Richard Curtis, en Disney-arving, Jerry Greenfield – medstifter af Ben and Jerry’s – og en tidligere direktør for investeringsgiganten Blackrock har skrevet under på opfordringen.

De vil bl.a. have fokus på, at der gribes ind over for skattely og skatteunddragelse, som nogle af de rigeste mennesker og store selskaber benytter sig af.

Djaffar Shalchi, der sammen med sin hustru Ané Maro er eneste danske islæt på listen, mener, at verdens rigeste skal bidrage mere.

»I fællesskab stiller vi spørgsmål til koncentrationen af rigdom og forlanger løsninger, der kan skabe økonomisk mere bæredygtige samfund. Personligt tror jeg på at pålægge verdens rigeste personer en formueskat på 1 pct. Folk som jeg har råd til det, det vil ikke skade os, og det vil gøre en enorm forskel,« siger Djaffar Shalchi.

Han læner sig op ad eksperter, der har beregnet, at hvis verdens 1 pct. rigeste fik deres formuer beskattet med 1 pct., ville det frigive mere end 1.600 mia. dollars.

Penge, der kan styrke samfundene som helhed. Hvor argumentet er, at stærke samfund bedre vil kunne modstå kriser, hvilket også gavner de allerrigeste samt virksomheders overlevelse i sidste ende.

Millionærgruppen ser dette bekræftet under coronakrisen, hvor de stærkeste velfærdsstater i verden klarer krisen bedst.

Djaffar Shalchi, der som dreng sammen med sin familie kom til Danmark fra Iran i 1970’erne, ser det desuden som en glæde og kun rimeligt at bidrage med mere til det danske skattefinansierede velfærdssamfund, der har dannet fundament for hans rigdom.

I dag ejer han Arca Holding, som har en række ejendomsselskaber under sig, og han har over årene doneret 200 mio. kr. til velgørenhed gennem sin fond Human Act.

I sidste uge udsendte rådgivningsvirksomheden Capgemini sin årlige World Wealth Report, der sætter tal på udviklingen blandt verdens allerrigeste.

I korte træk viser den, at antallet af dollarmillionærer på globalt plan steg med næsten 9 pct. i 2019.

Året 2020 og tiden efter er en anden virkelighed set i lyset af coronapandemien, men med upåvirkede aktieindeks og et stigende ejendomsmarked er der – i hvert fald lige nu – ikke meget, der taler for, at udviklingen med flere og flere millionærer stopper.

Læs også
Top job